Шефът на НЗОК: Над 62% са свободните легла в цялата страна

10:22, 21 мар 20 25 2033 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

НЗОК ще издържи дори на най-лошия вариант с разпространението на коронавируса у нас, това увери в ефира на bTV управителят на Касата проф. Петко Салчев.

142-ма заразени с коронавирус у нас, първи случай в Шумен

В момента са разработени всички възможни варианти за действие. Направени са и няколко реорганизации. „Една от тях е свързана с това, че голяма част от служителите на районните каси са в разположение на колегите им от районните здравни инспекции, за да подпомагат тяхната дейност“, обясни проф. Салчев.

„Хората се притесняват дали здравната мрежа е готова да посрещне това предизвикателство. Всеки ден имаме обобщена справка за наличните легла в цялата страна, които са свободни и заети“, уточни той.

Салчев успокои хората, че в момента свободните легла на територията на цялата страна са над 62%, а в София са между 60 и 69%. В анестезиологичните отделения, където са и най-големите притеснения, 63% са свободните легла за цялата страна, а в София – 52%.

Новият шеф на НЗОК с план за преразпределяне на ресурсите

Ще бъдат преведени над 20 милиона лева на общопрактикуващите лекари. На 24 март ще бъдат наредени на Районните здравноосигурителни каси, които ще ги разпределят по съответния ред. За специализираната извънболнична помощ ще бъдат наредени 21,8 милиона лева, за денталните медици – 16 милиона лева, за лабораториите – 8 милиона лева, за онколекарствата, които се ползват в лечебните заведения – над 52 милиона лева и за дейността на болниците – над 82 милиона лева.

Специално за коронавируса няма специфична клинична пътека. Използва се №104, която е в рамковия договор. Пуснати са указания до всички болници как да се действа при този случай.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама