Световна рецесия след края на коронавируса

13:00, 21 мар 20 25 3174 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Най-богатите страни в света наляха в четвъртък (19 март) безпрецедентна помощ в глобалната икономика, докато случаите на коронавируса в новия епицентър на заразата, Европа, продължиха да нарастват стремително, а броят на починалите в Италия надхвърли този в континентален Китай, откъдето тръгна вирусът.

С близо 228 000 заразени и над 9200 смъртни случая (б.ред.: по данни от четвъртък) епидемията шокира света и предизвика сравнения с тежки периоди като Втората световна война, финансовата криза от 2008 г. и испанския грип през 1918 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че световна рецесия, "може би с рекордни мащаби", е почти сигурна.

"Това е момент, който изисква съгласувани, решителни и новаторски политически действия от страна на водещите икономики в света", каза Гутериш пред репортери на видеоконференция. "Намираме се в безпрецедентна ситуация и обичайните правила вече не важат", отбеляза той.

Особено тежък удар понасят туризмът и авиокомпаниите, след като хората по света престанаха да пътуват, за да се сведат до минимум контактите и да се спре разпространението на грипоподобното заболяване COVID-19. Малко сфери обаче бяха пощадени от кризата, която заплашва да доведе до продължителна глобална рецесия.

Пазарите търпят сривове, каквито не е имало от финансовия крах през 2008 г., а инвеститорите щурмуваха американския долар като сигурно убежище. Европейските и американските акции обаче регистрираха вчера колеблив ръст, а цените на петрола се повишиха, въпреки че това положение може да е краткотрайно, пише Dir.bg.

Управляващите в САЩ, Европа и Азия понижиха лихвите и "отвориха кранчето" на ликвидността, опитвайки се да стабилизират икономиките, страдащи от поставянето под карантина на потребителите, от прекъснатите снабдителни вериги, нарушения транспорт и парализирания бизнес.

Вирусът, за който се предполага, че е тръгнал от диви животни в континентален Китай, обхвана 172 държави и територии, а през последните дни виждаме как за денонощие зарази още над 20 000 души - нов рекорд за един ден.

Случаите в Германия, Иран и Испания надхвърлиха 12 000 във всяка от трите страни. Високопоставен представител на властите в Техеран съобщи в Туитър, че коронавирусът взема по една жертва на всеки десет минути.

Лондон под карантина?

Великобритания, съобщи за 128 смъртни случая, затвори десетки метространции в Лондон, а от петък (20 март) бе наредено да затворят врати и училищата.

Около 20 000 войници са в готовност да се включат в мерките срещу вируса, кралица Елизабет II потърси убежище в старинния замък Уиндзор, а подобно на други исторически сгради и забележителности се очаква да затвори и Лондонската кула (Тауър).

"Много от нас ще трябва да намерим нови начини да поддържаме връзка помежду си и да се уверяваме, че любимите ни хора са в безопасност", каза 93-годишната кралица в обръщение към нацията.

"Сигурна съм, че сме способни да се справим с това предизвикателство. Уверявам ви, че семейството ми и аз сме готови да поемем своя дял", заяви тя.

Италиански войници превозваха цяла нощ тела на починали от препълнено гробище в най-тежко засегната в Европа страна, където починалите станаха 3405 - повече, отколкото в континентален Китай. Германската армия също се подготвя да окаже помощ, въпреки чувствителността на германците на тази тема заради нацизма.

В много страни супермаркетите бяха щурмувани от купувачи, презапасяващи се с хранителни стоки и хигиенни продукти. Някои магазини въведоха ограничения за количества и определиха специални часове, в които могат да пазаруват възрастните хора.

Проекти за солидарност се появяват в някои от най-бедните кътчета на света. В пренаселения квартал Кибера в Кения, доброволци на мотопеди с пластмасови бидони и калъпи сапун организират пунктове за миене на ръце за хората, които не разполагат с чиста вода.

Русия съобщи за първия си смъртен случай. На този мрачен фон от Китай дойде лъч на надежда, след като властите съобщиха, че няма нови случаи на заразени хора в страната в резултат на драконовските мерки, действащи от януари. Внесените от чужбина случаи обаче се увеличиха - всичките 34 нови случаи са такива.

В САЩ, чийто президент Доналд Тръмп първоначално омаловажи заплахата, броят на заразените надхвърля 9400 във всички 50 щати, а смъртните случаи са най-малко 151.

Тръмп вбеси комунистическото правителство в Пекин, след като го порица, че не е действало достатъчно бързо, и си навлече обвинения в расизъм, наричайки коронавируса "китайския вирус".

"Продължаваме упоритите си усилия да се справим с китайския вирус", заяви той, откривайки брифинг за коронавируса със специалната си работна група в четвъртък.

И автомобилни заводи затварят врати

Като част от предизвикващите смущение финансови мерки, предприемани в цял свят, Европейската централна банка предприе ново изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро (817 млрд. долара). Това внесе известно успокоение на облигационните пазари и също така спря срива на европейските акции.

Управлението за федерален резерв на САЩ представи трета в рамките само на два дни програма за спешно кредитиране, която има за цел да гарантира функционирането на сектора на взаимните фондове на обща стойност 3,8 трилиона долара. Това помогна на акциите на Уолстрийт да навлязат на положителна територия след най-голямата разпродажба от времето на кризата с високорисковите ипотечни кредити през 2008 г.

Китай се готви да осигури данъчни стимули за трилиони юани, а Южна Корея обеща 50 трилиона вона (39 млрд. долара).

Отчаяното състояние на промишлеността е очевадно в Детройт, където трите големи автомобилостроителни компании - Форд, Дженерал мотърс и Фиат Крайслер - затварят американските си заводи, както и тези в Канада и Мексико.

Докато икономистите се опасяват от продължителна криза, подобна на Голямата депресия от 30-те години на миналия век, а други очакват бързо съживяване, мрачните данни и прогнози валят в изобилие.

В една от най-песимистичните оценки, икономисти от "Джей Пи Морган" предвиждат китайската икономика да се свие с 40% това тримесечие, а американската - с 14% през следващото. Рейтинговата агенция "Мудис" е готова за масово влошаване на прогнозите.

В Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро отначало обяви вируса за "фантазия", се разболяха мнозина представители на политическия елит. През нощта хора, принудени да си стоят вкъщи, протестираха, вдигайки шум с тенджери и тигани и скандирайки от прозорците си: "Болсонаро - вън!".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама