В битката срещу коронавируса Италия затваря нестратегическите компании в страната

07:23, 22 мар 20 / Свят 25 3327 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Италианският премиер Джузепе Конте нареди всички "нестратегически важни" компании и фабрики да преустановят своята дейност. Със затварянето им италианското правителство цели да овладее разпространението на коронавируса в страната, в която вчера бяха регистрирани близо 800 нов смъртни случая за заразени, предаде БТА.

„Ние ще забавим производствената машина на страната, но няма да я спрем. Това не е лесно решение, но то ни позволява да се подготвим да се изправим пред най-острата фаза на заразата“, заяви в телевизионно обръщение тази нощ премиерът Джузепе Конте, както и уточни, че идеята на правителството е да закрие тези производства, които „не са незаменими при осигуряването основни стоки и услуги“.

Снимка: БГНЕС

793 починали, 6557 нови случаи в Италия само за денонощие

Магазините за хранителни стоки и аптеките ще останат отворени, подчерта още Джузепе Конте. Държавата ще продължи да осигурява и функционирането на банковите, пощенските, застрахователните и финансовите услуги, както и публичния транспорт, добави италианският премиер.

"Не можем да скрием реалността, която е всеки ден пред очите ни. Това е най-сериозната криза, която страната преживява след Втората световна война", каза той. "Приетите мерки отнемат време, преди да доведат до резултати. Трябва да продължим да спазваме всички тези правила с търпение и увереност", продължи Джузепе Конте.

Тези нови решения на Джузепе Конте дойдоха след многобройни обаждания от служители в северната част на страната и лекари, които го помолиха да затегне допълнително ограниченията, наложени на италианците. Италия плаща ужасяващ дан на пандемията, най-тежкия в света, с близо 5 000 починали, според доклад, обявен в събота вечерта. Близо 3 000 души остават на интензивно лечение в страната.

Междувременно Ломбардия въведе по-строги мерки - спортът и физическата активност навън, дори поотделно, са забранени за всички граждани. Използването на вендинг машини е забранено. Ломбардия е най-засегнатият регион в страната с 3 095 смъртни случая.

Снимка: БГНЕС

В същото време около 1000 души ще бъдат поставени под карантина на борда на лайнера „Коста Луминоса“, който акостира в италианската Савона в събота сутринта. 84 души на борда са със симптоми на болестта.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама