Полезна ли е растителната диета?

12:27, 22 мар 20 / Любопитно 25 2799 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Вегетарианските диети са последна мода при храненето, не само защото са свързани с опазването на животните и климата, но и защото се предполага, че са по-здравословни.

Какво означава това?

Според научното мнение диета, която набляга на растителни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и боб, значително намалява риска от сърдечни и някои онкологични заболявания, захарен диабет тип 2 и затлъстяване.

Факт е, че растителна диета с ниско съдържание на мазнини е единствената, за която е доказано, че има положителен ефект върху установена коронарна болест и диабет от този тип. Освен това е възможно да доведе и до загуба на тегло, без намаляване на количеството приета храна или увеличаване на физическото натоварване. С това обаче не се изчерпва доброто въздействие на конкретния начин на консумация.

Доброто хранене въздейства положително върху човешката психика и душевно здраве. Причината за това е, че диетата влияе на чревната флуора (бактерии), която произвежда голяма част от хормоните, активни в мозъка. Най-добрата храна за тези бактерии са фибрите, която съществува само в растителните продукти.
 
Плодовете и зеленчуци подпомагат не само психиката ни, но допринасят за справяне с физически страдания, като остеоартроза (заболяване, при което настъпва изменение на ставата, ограничаващо движението, което е съпроводено със силни болки). Болестта е необратима, но поносима с помощта на аналгетици. Учени от Университета в Мичиган, изследват ефекта на диетата върху хора, страдащи от остеоартроза. Екипът на д-р Мери Уенд показва как растителна диета помага за намаляването на болките и способства раздвижването на ставите. Причината за това е в противовъзпалителните свойства на хранителните микроорганизми, съдържащи се в растителните храни. За разлика от тях, месото има обратен ефект и води до увеличаване на възпалението на ставите.

Друга болка, която би могла да се повлияе от "по-доброто" хранене е тази по време на месечния цикъл при жените. Изследване направено от екипа на д-р Бертрон от Университета в Джорджтаун изучава жени, които променят диетата си с нискокалорична и веган за два месеца и след това преминават на такава с месо. През това време се проверяват и замерват продължителността на болките, предменструалните симптоми и нивата на хормони, които влияят на естрогена (женските полови хормони, свързани с овулацията и сексуалното поведение). Резултатите показват, че по време на растителната диета, жените усещат по-лека болка и не толкова силно изявени предменструални симптоми. Тестовете също показват понижено ниво на естрогените, което според други научни изследвания, се смята, че води до по-добро здраве.

Растителната диета е полезна и за друг вид възпаление – инфекция на пикочните пътища. Това възпаление е най-често резултат от бактерията Escherichia Coli (E coli), която се намира в дебелото черво и може да се пренесе в пикочните пътища. Бактерията, обаче се среща и при селскостопански животни, като пилета и прасета. Яденето на заразено месо може да доведе до нежелана инфекция. Изследване, направено в Китай, констатира, че вероятността хората на месоядна диета да получат възпаление на пикочните пътища е 16% по-голяма от вероятността да заболеят вегетарианци.

Растителните диети са здравословни по много и разнообразни начини. Науката изследва тяхното влияние и в други аспекти, не само по отношение на човешкия живот, но и в природата като цяло. За отглеждането на тревопасни животни, особено крави, е необходимо широко пространство, където да пасат трева и да се разхождат. А то би могло да се използва за отглеждане на растителни култури. Освен това, кравите при преработването на храната си, отделят метан, който е вреден за природата.

Въпреки всички тези негативни страни в отглеждането на добитъка, за някои, вкусът на пържолата е неповторим и никое растение не би могло да я замести. Да не забравим и млякото! И все пак диетата не трябва да бъде насилствена, а осъзната, но дори и без нея не е добре човек да се храни разнообразно, стига да не прекалява с вредните хранителни продукти.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама