Депутатите подкрепиха ветото на Радев за извънредното положение

15:15, 23 мар 20 / Политика 25 4314 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Депутатите подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху два от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение – за спекулата с цени и за фалшивите новини и тяхното разпространение. Според държавния глава текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация. В мотивите си той посочва и че „липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова“. Президентът разкритикува, че няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи.

По-рано днес членовете на правната комисия единодушно подкрепиха ветото. Още вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще го уважат, но обвини президента в популизъм, егоцентризъм и политически пиар.

Дебати и наказания

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че партията ще подкрепи ветото, но изтъкна, че президентът е фигурата, която разделя обществото. Тя призова депутатите да покажат мъдрост и да дадат добър пример. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че кредитът на доверие, който левицата е дала на управляващите с подкрепата си за извънредното положение, е бил пропилян. Според нея законът е трябвало да посочи конкретни мерки за справяне с кризата и последиците от нея, но такива няма. Като пример тя посочи, че лекари работят без предпазни средства и че няма стимул за хората чрез отлагане на данъци, кредити и др. Павел Шопов от „Атака“ припомни, че партията му беше направила добри предложения и по двете теми, но те бяха отхвърлени от парламента – от партията на Волен Сидеров поискаха затвор до три години и глоба до 10 хил. лв. за разпространението на неистини и таван за продуктите и храните от първа необходимост. Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви, че партията няма да подкрепи ветото и заподозря президента, че с тези си действия цели да получи политически дивиденти. Борис Ячев от НФСБ също определи действията на президента като опит за политически пиар.  

По време на дебатите депутатите не пропуснаха да се скарат. Заради ескалация на разговорите на висок тон и използването на обидни реплики председателят на парламента Цвета Караянчева наказа депутатите от БСП и ГЕРБ Стоян Мирчев и Спас Гърневски със забележка. „Какво високо ниво на дебат“, заяви иронично Караянчева.

Президент рекордьор

Радев се оказа рекордьор по налагане на вето. Това е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Част от законите, на които той наложи вето, са Законът за военното разузнаване, Законът за концесиите, Законът за опазване на околната среда, Законът за отбраната и въоръжените сили, Изборният кодекс, сделката за самолетите F-16 и др. През 2018 г. парламентът прие ветото върху промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол заради разпоредби, които според Радев не защитават обществения интерес и съществено го увреждат.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама