Радан Кънев: Трябват бързи мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес

09:36, 23 мар 20 / Политика 25 2268 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"Изправени сме не само пред здравна криза, но и пред „свирепа икономическа, затова трябва да бъдат предприети бързи мерки в помощ на малкия и средния бизнес", заяви евродепутатът Радан Кънев пред bTV.

"Що се отнася до здравната криза, нямаме друг избор, освен стриктно да спазваме мерките на щаба, който е създаден да се справи със ситуацията и носи отговорност за това", каза Кънев и отбеляза, че по време на война не може да има два щаба, визирайки инициативата на главния прокурор Иван Гешев за създаване на такава структура.

Деница Сачева: 1300 безработни са се регистрирали само за ден

"Също така „героизмът е на фронтовата линия“, но войната се „печели в тила от икономиката“, смята Радан Кънев, според когото държавата ни трябва да вземе спешни мерки в помощ на бизнеса по подобие на Франция и Германия.

"Гръбнакът на българската икономика е малкият и среден бизнес, а не олигарсите, за които говори премиерът", заяви Кънев.

Според него правителството спокойно може да отпусне между 3 и 5 милиарда за такива мерки, предвид хвалбите за финансовата ни стабилност. "В четвъртък Европарламентът ще гласува пакет в помощ за справяне с кризата с коронавируса", каза евродепутатът и отбеляза, че там са включени 1,5 милиарда лева „свежи пари“ за България и още толкова има от фондове, които вместо да бъдат върнати, ще бъдат ползвани за борба със заразата.

"Правителството ни трябва да изхарчи тези пари прозрачно, а за тях има и условие за подпомагане на бизнеса", заяви Кънев.

Сред другите мерки, които трябва да бъдат взети, според Кънев, са данъчноосигурителна ваканция за малките предприятия и запазване на работните места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама