Големите кавички на седмицата (23 - 27 март)

13:00, 27 мар 20 / Големите кавички 25 9343 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица. 

„Хората имат работа. Когато я изгубят, това ги натоварва с безпокойство и депресия. Хора се самоубиват заради тези неща. Вероятно, всъщност определено, броят на починали заради проблеми в икономиките ще бъде по-голям от този заради вируса. Това ни възлага още по-голямо задължение да предпазим икономиката си. Трябва да накараме страната да работи“. Така американският президент Доналд Тръмп коментира икономическите последици от Covid-19.

"В момент, когато Европа наистина трябваше да бъде тук за всички, прекалено много помислиха първо за себе си. В момент, когато Европа наистина трябваше да действа като „ всички за един“, първоначалната реакция на прекалено много беше „ само за мен“. В момент, когато Европа наистина трябваше да докаже, че не е единствено „Съюз на безоблачните дни“, прекалено много първоначално отказаха да споделят чадъра си". С тези думи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разкритикува част от държавите в ЕС, че са проявили егоизъм в началото на кризата с коронавируса.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава...Българите в трудна ситуация имат нужда не от заплахи, а от подкрепа...липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни". Част от мотивите, с които президентът Румен Радев обяви, че налага вето върху текстове от закона за извънредното положение.

"Не го разбирам Радев - да си нахейтиш правителството. Има една приказка: Не пожелавай жената на ближния си, да не стане твоя. Затова да не пожелава властта, да стане негова, че с тези експерти не знам как ще се справи... Кое налагаше днес да ме нападне в гърба?...През криза се минава само с лишения, с мобилизация, с единство... Всеки българин брат за брата да бъде... Затова ме боли, когато сме разделени", част от думите на премиера Бойко Борисов във връзка с наложеното от президента вето на закона за извънредното положение.

"Какви хора сте вие, бе? Какво се случва с вас, когато влезете в парламента? Как си лягате вечер? Кое ви е по-важно - партиите или страданието на хората? Какво си мисли един депутат за самия себе си? Не виждате ли резултата от поведението си? Не изпитвате ли съчувствие?". Така телевизионният водещ Слави Трифонов коментира решението на депутатите да отложат връщането на надвзетите партийни субсидии на фона на кризата с коронавируса.

"По-добре да има опашки от коли на КПП-та, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове. По-ясно от това не мога да го кажа". Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на щаба, попитан за забраната за придвижване из страната, която ще важи до 13 април.

"Професоре, заповядай тука. Абе я по-добре от твойто место, не сядай на мойто, че с тоя рейтинг ставаш рисков". Така премиерът Бойко Борисов се обърна към председателя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на пресконференция в Министерския съвет. По-рано същия ден социологическо проучване обяви, че Мутафчийски получава 89% от подкрепата на българите.

"Никой анархично да не си изпълнява задълженията при и по повод на кризата, защото има различна степен на засегнатост на отделнит сектори. Някои ще получат предимство, други ще трябва да проявят търпение. На всеки ще бъде обърнато внимание. От една седмица сме в тази криза, дайте да не истерясваме за 3 дни". Думи на финансовия министър Владислав Горанов по време на пресконференцията, на която правителството обяви мерките, които ще предприеме в подкрепа на бизнеса и заетостта, засегнати от коронавируса. 

"Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!". Така икономистът Владимир Каролев коменитра в социалните мрежи задържането му в Разлог за нарушаване на карантината.

"Нацията ни показва изключителна дисциплина. Хайде, ние да не вървим в обратната посока. Призовавам да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други...Е, няма да се гледаме по телевизията, но мисля че това на този етап не е проблем...Сега е времето да се отървем от илюзията за изключителност. И ние като всички останали сме подвластни на заразата. Не можем да станем разпространители. Вирусът няма учтиво да ни попита - „Извинете, вие, депутати ли сте? А, добре - ще ви подмина." С тези думи председателят на Народното събрание предложи по време на извънредното положение парламентът да заседава, само когато има извънредно законодателство.

"Днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят нашите политически опоненти, парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България. Три дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Днес ви дадоха свобода под карантина. Утре влиза в действие диктатурата". 

"В началото на трета световна война и нов световен ред, представяте ли си, как ми изглеждат нашите политици, продължавайки да си играят на БСП, ДПС, ГЕРБ, БЗНС, ТКЗС, ГЪЗИСЕ и др. подобни?! Това ме води до извода, че те изобщо не си дават сметка за сериозността на проблема и че те дори все още не отчитат, че има проблем. Виждат го, като някакво много опасно "вирусче", което чакаме да отмине. Но не осъзнават, че коронавирусът е малкото зло, което вече е обърнало истински пагубни други проблеми. Продължават да се борят за водачеството в държавата, да си доказват кой е по-по-най, а всъщност, са в уплах от ситуацията. Нямат представа, какво предстои, а ние - седем милиона българи, милите, разчитаме на тях! Е, тежко ни!". Така най-добрият и известен български боксьор Кубрат Пулев коментира ситуацията в страната след появата на Covid-19.

"Артистите, които не са най-богатите хора на света, ни дадоха продукцията си безвъзмездно...Без ваучери. Безусловно. Без хленчения за умиращия си бизнес. Някой подари ли ви тези дни бензин? Храна? Облекла? Коли? Хляб? Кафе? Вода? Ток? Някой даде ли ви залежалата си продукция? Не!...В тези тежки за ВСИЧКИ времена, надявам се си даваме сметка каква роля за запазване на висок дух играе изкуството...И когато всичко това свърши, спомнете си кой ви е давал, тихо и без претенции. И кой е взимал от вас". Това написа аниматорът Теодор Ушев във връзка с ролята и приноса на хората на изкуството по време на кризата.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама