Протегната ръка - история за добротата (ИНФОГРАФИКА)

19:31, 25 мар 20 25 7457 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Три месеца след първия случай на Covid-19 вирусът се превърна в пандемия, която всеки ден завзема нови и нови територии. Новият коронавирус се оказа "изключително човеколюбив" и се разпространява със страшна сила от човек на човек. До този момент заразените с него са повече от 340 хил. души от цял свят, а жертвите му вече доближават 15 хиляди.

В първия момент опасността от заразата предизвика вълна от страх и истерично пазаруване на храна и тоалетни принадлежности. След като паниката отстъпи място на разума, се прояви добрината. Знаменитости, общественици, големи и малки фирми, обикновени хора внесоха светлина в иначе мрачната обстановка и протегнаха ръка в нужда. Всички те дариха средства за борбата срещу Covid-19 и подпомогнаха болници и лекари в цял свят.  Във времена на кризи добрият пример спасява не само живота, но и духа. Ето защо е важно днес имената  и делата им да не бъдат подминати.

По света...

Организации, компании, медии, бизнесмени, общественици, спортисти, певци се включиха в борбата с болестта и дадоха личен пример за това, че в трудните времена трябва да сме съпричастни и заедно можем да се справим с предизвикателството.

Основателя на интернет гиганта Алибаба (Alibaba) Джак Ма дари тонове медицински материали - предпазни маски и облекла, както и тестове, на различни страни в Азия, Европа, Северна и Латинска Америка, а Бил Гейтс дари 10 милиона долара.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони дари 10 млн. евро на болниците в северната област Ломбардия, която се превърне в огнище на разпространението на коронавируса на Апенините. Италианската банка Intesa Sanpaolo дари до 100 млн. евро на Италия в борбата срещу коронавируса, а Уникредит Булбанк дари 2 млн.лв.

Финансова помощ предоставиха още собственикът на футболния тим Челси - руският милиардер Роман Аврамович, отборите на Бенфика, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, „Арсенал“, Интер, Рома, както и футболистите Златан Ибрахимович, Лионел Меси, Роберт Левандовски, Джошуа Кимих, Франк Рибери, Леон Горецка, Мохамед Салах, Гари Невил и Райън Гигс, Андрю Робъртсън. Португалската звезда Кристиано Роналдо преобразува своите хотели в места за настаняване на болни. Мениджърът на "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола направи  дарение от 1 млн. евро в борбата с пандемията от COVID-19 в Испания.

Във Формула 1 отборите обявиха, че след спирането на шампионата ще помагат в производството на респиратори за нуждите на болниците. В Италия собствениците на Ферари обявиха, че даряват 10 млн. евро.

С щедри дарения се включиха и баскетболистите от NBA Джаз Руди Гобер, Лука Дончич и Дуайт ПауълСветовният шампион по бокс в полусредна категория Мани Пакиао дари 50 хил. теста за коронавирус.

Големите модни гиганти също се включиха в битката с коронавируса. В производствените складове на Dior се произвежда хидроалкохолен гел за нуждите на френските здравни власти. Модната дизайнерка Донатела Версаче и дъщеря й направиха и дарение от 200 хил. евро на болница в Милано. Легендарният моден магнат Джорджо Армани дари 1.43 млн. евро за борба с коронавируса в родната Италия. Доменико Долче и Стефано Габана подкрепят изследователски екип на Humanitas University, който се е заел със задачата да открие евентуално лечение на заразното заболяване. Bvlgari дари 100 хил. евро на отдела по изследвания към Istituto Lazzaro Spallanzani в Рим, където се търси начин да изолира човешкото ДНК от болестта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неправителствената организация на Риана - Clara Lionel, дари 5 милиона долара за глобалната борба с новия коронавирус.

Екшън актьорът и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер дари 1 млн. долара за подпомагане на борбата срещу новия коронавирус.

В борбата с икономическите последствия от коронавируса Facebook ще дари 100 млн. долара на малкия бизнес по света, засегнат от коронавируса. Помощта от социалната мрежа ще бъде под формата на кеш и реклама на фирми от 30 държави.

...и у нас

От началото на извънредното положение заради коронавируса в страната са дарени малко над 5.3 млн. лв., отчете Българският дарителски форум. Дарителите са компании, физически лица, фондации, които даряват директно на болници, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании. 

94% от даренията са за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците в София и страната.

6% от даренията до този момент са за образователни нужди като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Най-големият дарител в борбата срещу коронавируса у нас е бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски. До момента той е дал половин милион лева на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, както и защитни облекла, тестове и консумативи на Национални оперативен щаб на стойност около 300 хил. лв. Председателят на КРИБ и собственик на „Хювефарма“ и „Адванс Медиа Груп“ Кирил Домусчиев дари на щаба 100 опаковки хлорохинов фосфат – медикамент, който помага при лечението на Covid-19.

Българският червен кръст започна Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб срещу коронавируса за справяне с епидемиологичната ситуация. До момента щабът е получил дарения в общ размер на около 800 хил. лв. от физически лица и организации. В кампанията се включи и BILLA България, която дари 100 000 лв. 

Друга кампания - #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България е събрала до момента близо 273 хил. лв. за покриване на спешни нужди на болниците в страната и изпълняване на други дейности, чрез които може да се ограничи разпространението на заразата.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството взеха решение да дарят по 1000 лева от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства по време на извънредното положение. Сумата от 20 000 лв. ще бъде преведена на Фонд „Социална закрила“, в който ще се създаде целева програма за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти, съобщиха от правителствената служба. Управляващата партия ГЕРБ дарява 100 хил. лв. на Министерство на здравеопазването, отделно от това депутатуте от ГЕРБ вече дариха 20 хил. лева от заплатите си. 

Народните представители от НФСБ закупиха с лични средства апарат за обдишване и го даряват на Инфекциозна болница, съобщиха от партията. Апаратът може да се използва, както за болнично лечение, така и в реанимобил или при полеви условия.

Фондация „Тръст за социална алтернатива дари 10 хил. лева, за да подпомогне усилията на здравните медиатори срещу разпространението на коронавируса сред малцинствата.

Снимка:БГНЕС

Голяма част от даренията са насочени директно към болничните заведения, в които се настаняват пациенти с коронавирус. Българската банка за развитие дари 300 хил. лв., респиратори и оборудване на 6 болници във Враца, Русе, Плевен, Лом, Видин и Ловеч. Фармацевтичната компания Софарма АД дари на болниците 35 000 опаковки аналгин хинин, спрени от износ.

ОББ дари 200 хил. лв. за апаратура и предпазни средства за медицинските работници, Райфайзен подпомогна болниците „Пирогов“ и „Александровска“ с по 50 хил. лв.

Китайската общност у нас направи голямо дарение на четири болници - „Пирогов“, ВМА, „Александровска“ и „Софиямед“,  което включва 2000 маски за еднократна и многократна употреба, 1000 чифта ръкавици и защитни облекла, които са изключително важни за лекарите.  

„Лудгорец“ стана първият български футболен клуб, който направи дарение в борбата с коронавируса у нас, като дари малко над 20 хил. лв. за закупуване на тестове. Парите са разпрделен между две лаборатории. Футболната звезда Димитър Бербатов също обяви, че ще направи дарение. 

Kаufland България и Лидл България дариха 300 хил. лв. за закупуването на 8 дихателни апарата, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването.

Снимка: Cаnstockphoto

Военномедицинската академия вече е получила дарения за над 1,3 млн. лв.

Над 1 млн. лв. под формата на дарения е получила до момента УМБАЛСМ Н.И. Пирогов" за справяне с коронавируса. Освен Делян Пеевски, помощ на болницата са оказали още телекомът „Теленор“ с 200 хил. лв., Фондация „Америка за България“ със 150 хил. лв., Уникредит Булбанк“ - със 100 хил. лв., лидерът на ПП „Воля“ Веселин Марешки с 30 хил. лв., както и директорът на лечебното заведение Стоян Балтов, който дари 10 хил. лв.  Кампанията #ЗаДоброто срещу COVID-19 в България дари на лечебното заведение 2 респираторни апарата. Дарението е събрано от над 900 физически лица и фирми. Ресторант Добро осигурява ежедневно топла храна на 37 медици в болницата, които лекуват болните от коронавирус.

ОЛИМП – Предпазни Екипировки“ ЕООД, Зъболекарският съюз и Столичната лекарска колегия на БЛС също подкрепиха болницата като дариха защитни средства за лекарите от „Пирогов“ и консумативи.

Снимка: БГНЕС

УМБАЛ Александровскаполучи повече от 1,2 млн. лв. като дарения в борбата срещу Covid - 19. Търговската верига „Фантастико“ дари 200 хил. лв. за за купуване на дихателни апарати.  Същата сума беше дарена от Банка ДСК и пенсионно-осигурителната компания ДСК-Родина“  и от Българския енергиен холдинг.  Фондация Америка за България дари 150 хил. лв. Телекомът А1 дари пет дихателни апарата, а телевизионният водещ Слави Трифонов дари 100 хил. лв. за допълнително възнаграждение на медиците, които са на първа линия в битката срещу болестта. Същата сума дари и Белла България.

Шефът на Уолтопия Ивайло Пенчев дари 222 хил. лв. и пет респиратора на Алексанровска болница, но лечебното заведение отказа дарението, след като бизнесменът постави условие при лечение служителите му да се ползват с приоритет. Кампанията България за България успя да набере необходимата сума и болницата вече е поръчала 15 апарата.

Снимка: БГНЕС

Собственикът на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“ д-р Михаил Тиков дари на Министерство на здравеопазването 5 броя дихателни апарата и 5 000 броя тестове за коронавирус, които ще бъдат използвани безплатно за външни пациенти на лечебните заведения „Софиямед“, „Пълмед“ , УМБАЛ „Здраве“, МБАЛ „Здраве“, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“ и МБАЛ „Бургасмед“. Дарението е на обща стойност 134 000лв.

OZONE.BG дари 30 000 лева на Пета градска болница в София за закупуване на респиратор за дихателна реанимация и на защитни средства за медицинския персонал на болницата.

ЕТ "Кузманов - Иван Кузманов" дари 29 хил. лв. на болницата в Бургас.

Фирма ПМБ Индъстрис ООД дари сумата от 10 хил. лв. на Центъра за спешна медицинска помощ и на болницата в Пазарджик за борбата с коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на лични предпазни средства, апаратура и оборудване.

Редица благодетели се притекоха на помощ и в други сфери на обществения живот. Виваком дари 500 таблета на Министерство на образованието за дистанционно онлайн обучение. ProMarket ще дари 20 тона плодове на Общинско предприятие Социален патронаж София, които ще бъдат раздавани на самотни, трудноподвижни, лежащоболни лица и възрастни хора в столицата, които нямат близки.

Благотворителната организация Каритас доставя ежедневно храна на 35 самотни и възрастни хора в Русе по време на извънредното положение. Русенският университет „Ангел Кънчев“ изработва безплатно предпазни шлемове за медици от цялата страна. Целта е да бъдат направени около 1000 шлема. Първата партида от 50 броя е дарена на болница „Канев“ в Русе.

„Захарни заводи“ Горна Оряховица дари 10 000 литра спирт на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица и на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Бизнесменът Свилен Стоянов дари 30 хил. лв. и постави началото на кампанията Заедно можем срещу разпространението на коронавируса в област Силистра. До края на извънредното положение той ще дарява и 5% от всички продажби в търговските си обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама