Акцент на деня: Двадесетото вето

17:30, 23 мар 20 / Политика 25 3308 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху спорни текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Така отпаднаха разпоредбите разпространението на невярна информация да се наказва със затвор и въвеждането на таван в цените на стоки и услуги. Това е двадесетото вето на държавния глава и първото му за 2020 г.

По време на дебатите от ГЕРБ обявиха, че подкрепят ветото, но Даниела Дариткова не пропусна да изтъкне, че президентът е фигурата, която разделя обществото. „Обединени патриоти“ обаче се разцепиха в гласуването. От ВМРО твърдо заявиха, че са против отхвърлянето на текстовете и заподозряха президента, че с тези си действия цели да получи политически дивиденти. Партньорите им от НФСБ се съгласиха, че това е опит за политически пиар от страна на държавния глава, но подкрепиха ветото „с отвращение“. От БСП пък нападнаха управляващите, че кредитът на доверие, който левицата им е дала с подкрепата си за извънредното положение, е бил пропилян и със закона са въведени само забрани и рестрикции, но не и решения. Депутатите от „Воля“ не присъстваха в пленарната зала.

Въпреки че почти всички депутати подкрепиха ветото, това не им попречи да завихрят пореден скандал. Кулминацията бяха думи на Спас Гърневски от ГЕРБ, който обвини депутатите от БСП, че винаги се държат безотговорно по време на криза. Това изказване накара левицата да скочи на крака и да се стигне до разпалени разговори на висок тон и обидни реплики. „Какво високо ниво на дебат“, заяви иронично председателят на парламента Цвета Караянчева и наказа със забележка Гърневски и народния представител от БСП Стоян Мирчев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама