ЕС зове за спешна евакуация в пренаселените мигрантски лагери в Гърция

11:24, 24 мар 20 / Свят 25 2140 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Евродепутатите призовават да бъдат евакуирани търсещите убежище в пренаселените лагери на Гърция поради смъртоносния риск, породен от коронавируса, предава БГНЕС. 

Гърци готвят протести срещу нов мигрантски лагер

В писмо ръководителят на парламентарната комисия за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар предупреди, че 42 000 мигранти, събрани в съоръженията, построени само за 6 000, нямат възможност за социално дистанциране.

Снимка: БГНЕС

"Един от основните въпроси, които трябва да бъдат разгледани, за да се избегне бързото и широко разпространение на COVID-19 на гръцките острови, е спешната превантивна евакуация на пренаселените лагери. Ако ЕС не успее да предприеме незабавни действия, ситуацията на островите в Гърция ще стане неуправляема с риск от много смъртни случаи “, каза той.

Писмото беше адресирано до еврокомисаря по управление на кризи Янез Ленарчич. Парламентарната комисия също така призова държавите-членки на ЕС да координират достъпа до здравни услуги за търсещите убежище и повече финансиране за повишаване на болничния капацитет и интензивното лечение.

Ердоган с призив Гърция да позволи на мигрантите да стигнат до Европа

Засега Гърция не е открила случаи на коронавирусна инфекция в мигрантските лагери, създадени на някои от нейните острови като Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос. Страната е регистрирала 695 случая на заразени с коронавирус, включително двама сред гръцкото население на Лесбос, и 17 души с починалите.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама