Малкият и среден бизнес: Настанаха черни дни

15:37, 24 мар 20 25 2288 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"Настоящата криза е най-тежката след Войната и не е само здравна, а икономическа и социална", се казва в декларация на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България.

"Създават се огромни пречки пред всеки бизнес, под карантина са и производители и потребители и доставчици – целия човешкия капитал във веригата на добавена стойност. Единственият начин за контрол на епидемията, който бе намерен, бе да се убие икономиката. Форсмажорните противоепидемични мерки парализираха бизнеса, а в туризма, транспорта, ресторантите, някои индустрии – го преустановиха и ще го фалират. Социалната изолация започна да руши потребителските навици.

Безпрецедентен срив на бизнеса в еврозоната

Настанаха черни дни и Държавата взема мерки за да спаси икономиката. Както на война, така и сега правителството започва да харчи свободно, като мобилизира всички ресурси с които разполага, за да предотврати катастрофа. Правителството е възприело на думи европейската политика да „мисли първо за малките“. Но правителството е склонно да мисли в големи мащаби, и до сега винаги е мислило първо за големите.

Сега, под заплахата да се счупи икономиката, правителството е склонно да се вслуша и в гласа на малките. Да му помогнем, като предложим разумните решения и ги аргументираме с примери за нашите действителни проблеми. При всеки „началник“ се отива не с проблеми, а с решения.

Никой не знае по-добре от самите предприемачи как може да се предотвратят или смекчат последиците от поставянето под карантина на на нашите предприятия, да се избегне големия срив, да се спасят работните места, които сме създали.

Фонд ще гарантира кредити на малкия и средния бизнес в столицата

Наред с това какви мерки да се предприемат, които да ускорят развитието на малкия бизнес след кризата. Защото битката за работни места също е битка за живот.

От коронавируса може и да не умрем, но от глад и безпаричие има опасност някои да умрат.

А тези предприемачи, които ще фалират, заедно със своите работници ще се наредят пред Бюрата по труда, или ще тръгнат по света да си търсят работа.

50% от заведенията няма да отворят след кризата, прогнозират от бранша

НСМСБ, като национално-представителна организация, на която повечето от вас се довериха, с подкрепата на нашия партньор АИКБ, се включи в диалога с правителството, относно спешните мерки за преодоляване на възникващата икономическа криза, като резултат на пандемията с COVID-19", пише още в декларацията на Сдружението на малкия и среден бизнес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама