Икономист: Приемането на нов външен дълг е нормално и правилно

19:35, 24 мар 20 25 1958 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Приемането на нов дълг е нормално и правилно. Не смятам, че в обозримо бъдеще лихвените равнища в Европа ще се променят. Условията за поемането на нов дълг ще са такива, каквито са сега. България няма да си промени кредитния рейтинг, защото той добър. Въпросът е дали това трябва да стане когато има резерв или когато няма. Това заяви икономистът Красен Станчев в ефира на bTV във връзка с обявените от кабинета икономически мерки заради извънредното положение.

Правителството насочва 4,5 млрд. лв. за помощ на бизнеса и заетостта

Станчев подчерта, че при сегашното отпускане на средства за засегнатия от коронавируса бизнес, а именно 60:40, където държавта плаща 60%, а работодателят – 40%, парите ще стигнат за около 12% от фирмите и няма да има средства за по-дълго от 3 месеца.

„Загубите на ден за тези, които са пряко засегнати, е около 50 млн. лв. Това означава, че половин млрд. лв., които отиват в Банката за развитие се изразходват за 10 дни. А оставащият резерв ще стигне за 140 дни“, обясни икономистът.

Той коментира, че някои от предприетите мерки са адекватни и вече работят. От друга страна обясни, че вместо да се вкарват пари в Банката за развитие, би направя фонд, който да се управлява от банките, защото именно те познават клиентите.

Експертът изтъкна, че е важно да се вземат мерки, които дават дългосрочна перспектива. Според него такива към момента няма.

„Аз бих премахнал данък печалба, което означава загуба за бюджета по планираните неща за годината. От друга страна обаче се дава свобода на фирмите да мислят какво да правт, защото ще има работодатели, които ще дадат платен отпуск, но ше има и такива, които ще дадат неплатен“, заяви Станчев.

Икономистът не вярва, че сегашната ситуация може да бъде по-тежка отколкото по време на финансовата криза от 2008 г. Той предположи, че заради коронавируса държавата ще изгуби около 5-6% от БВП.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама