Очаквания САЩ да са следващото огнище на пандемията

07:43, 25 мар 20 / Свят 25 2202 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Следващото огнище на пандемията ще бъде в САЩ, предупреждават експерти от Световната здравна организация. Починалите там са вече 600, а потвърдените случаи на заразени са близо 50 000, съобщава БГНЕС.

Засегнати са всички щати. Най-тежко е положението в Ню Йорк, където заразените са над 25 000, а починалите 210. Високото ниво на заразяване означава, че епидемията може да достигне връхната си точка в рамките на 2-3 седмици, което е по-рано от очакваното досега.

По думите на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо инфекцията се разпространява със скоростта на влак-стрела. Той призова за незабавната доставка на медицински консумативи.

Тръмп: Повече хора биха умрели от рецесия, отколкото от Covid-19

"Пикът /на епидемията/, ще е по-висок, отколкото сме мислили, ще настъпи по-бързо, отколкото сме мислили", каза г-н Куомо пред репортери. Той каза, че федералното правителство не изпраща достатъчно оборудване за борба с кризата, отбелязвайки, че щаттът се нуждае от 30 000 респиратора.

Въпреки наложените рестриктивни мерки за ограничаване на движението, парковете остават пълни. Предупреждението на Куомо идва, след като президентът Доналд Тръмп предложи САЩ да се върнат към обичайния си ритъм на живот до началото на следващия месец.

Американските власти могат да изразходват общо около 6 трилиона долара за смекчаване на икономическите последици от епидемията, причинена от новия коронавирус, съобщи шефът на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кудлоу.

"Целият пакет [мерки] е приблизително от 6 трилиона долара: 2 трилиона долара - пряка помощ, около 4 трилиона долара - средства, които Федералният резерв може да отпусне като заеми”, каза той на брифинг в Белия дом.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама