Доц. Мангъров: Необяснимо е инатенето да не се въвеждат бързи тестове

09:08, 25 мар 20 / Всичко за коронавируса 25 1178 Виолета Иванова

"Необяснимо е това инатене да не се въвеждат т.нар. бързи тестове, защото ние нямаме представа какво се случва в страната", каза пред БНТ доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството.

"Задачата на Медицинския съвет е да дава съвети и да набляга на нещата, които счита, че не се правят както трябва", каза доц. Мангъров. "Ограничителните мерки са дори над необходимите", подчерта той.

Медицинският щаб за коронавируса настоява за бързи тестове

"Това, което не се прави, е че епидемиологичният надзор, което е много важно средство в борбата с всяка епидемия, не се прави както трябва. Работи се вече, но ако това беше направено овреме, ние щяхме да хванем значителна част от предишните случаи, докато сега виждате, че се хващат вторични и третични случаи, тоест на хора, които са заразени от други хора", заяви доц. Мангъров.

Той добави, че тези тестове са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100%. 

"Ако вчера си се заразил с коронавирус, не може на другия ден да имаш антитела, за да се установи наличието на инфекцията. Бързите тестове могат да изследват хора с грипоподбни симптоми, върнали се от рискови страни или контактни на други заразени", заяви вирусологът проф. Радка Аргирова, която също е член на Медицинския съвет към МС.

По думите й ваксината ще е готова след повече от година и половина. И заключи, че е хубаво да се правят разходки, но трябва да се спазва разстояние.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

0 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.