Ще изземат ли законните ни оръжия заради извънредното положение?

12:10, 25 мар 20 25 2732 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ексвоенният министър Николай Ненчев призова правителството да изземе огнестрелното оръжие от гражданите за времето на извънредното положение. Той настоя и да се прекрати дейността на неправителствени организации и воински съюзи, за които има данни или се предполага, че действат като паравоенни организации. 

Ненчев не изключва възможността външни и вътрешни фактори да се възползват от ситуацията и злонамерено да посегнат на демократичните правила и норми. „В условия на кризи има страдащи, но има и хищници. Нека не се превръщаме в плячка. Особено на чужди имперски реваншистки интереси. В такъв критичен момент контролът над оръжията и използването им е от изключително значение“, заявява той.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев заяви пред БНТ, че не е взето решение да се събират законно притежаваните оръжия на българите. „Ще успокоя 200 хил. българи, че няма такова нещо. В Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е предвиден текст, с който се отлагат сроковете за подновяване на изтеклите разрешителни за притежаване на оръжие“, обясни той.

От Съюза на ловците и риболовците в България са твърдо против подобни действия и нагнетяването на напрежение. Според председателя на Националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев тези мерки нямат отношение към справянето с кризата заради разпространението на коронавируса.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама