Ще засегне ли COVID-19 икономиката на България?

11:00, 26 мар 20 25 3346 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Hoвият ĸoopoнaвиpyc зарази стотици хиляди хора по цял свят и отне хиляди човешки животи. COVID-19 yдapи cepиoзнo и по cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa. Предвид наложените пандемични мерки в различните държави, почти целият свят изпитва сериозни затруднения. Нeгaтивните иĸoнoмичecĸи eфeĸти усетиха нaй-силно в дъpжaви ĸaтo Итaлия, Иcпaния, Фpaнция и Гepмaния, ĸъдeтo виpycът пpoдължaвa дa ce paзпpocтpaнявa c бързи тeмпове. Оцeнĸaтa нa иĸoнoмичecĸия eфeĸт oт Соvіd-19 обаче e изĸлючитeлнo cлoжнa и трудна.

Ще засегне ли COVID-19 икономиката на България? По темата TOPNOVINI.BG потърси за коментар Калоян Стайков, експерт от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Как ще се отразят мерките с въвеждане на извънредното положение на икономиката?

Мерките неминуемо ще имат негативен ефект, който към момента не може да се изчисли, тъй като не е ясно колко дълго ще продължат и дали ще се затегнат допълнително.

Трябва обаче да се отбележи, че дори и без тях можеше да се очаква промяна в потребителските навици, т.е. отмяна на туристически резервации от други страни, ограничаване на посещения на концерти, заведения, ресторанти и т.н. Затова и в момента се обсъждат мерки за справяне с нарушения икономически и социален живот. Нещо повече – негативните ефекти не са ограничени само до сферите, чиято дейност беше преустановена с решение на правителството.

Негативни ефекти има и при други услуги, като например туризъм, аутсорсинг на бизнес услуги и транспорт. Индустрията също е засегната в резултат както на затруднените доставки по линия на транспорта, така и в резултат на намалени поръчки от компании в други страни, техните подизпълнители, строителните компании, заради забавени инвестиции и др.

Може ли да се очаква финансова криза като тази от 2008-2009 г.?

Дори и преди разразилата се пандемия се очакваше някои развити икономики да се доближат до стагнация и дори да навлязат в рецесия, а икономическата активност в цял свят се очакваше да се забави. Настоящата ситуация представлява временен шок в производството, който ще засили и в някаква степен – задълбочи, негативните ефекти от очакваното забавяне на икономиката. Трудно е да се каже дали може да се очаква криза по подобие на тази от 2008-2009 г., тъй като не е ясно колко дълбока и продължителна ще бъде настоящата и дали няма да прерасне в нова икономическа криза. 

Какви се очаква да са икономическите щети, в световен мащаб и за България, от COVID-19?

За България все още няма прогнози, но страната е със силно изразен експортен характер и силно интегрирана в европейската икономика, което означава, че всяко забавяне в ЕС и света ще се отрази в сериозна степен и на нас. Прогнозите за икономиката на ЕС и САЩ варират растеж около нулата – стръмен шок през първата половина и бързо възстановяване през втората половина на годината, до по-песимистични сценарии, като свиване на икономиката с близки до двуцифрени темпове. На този етап несигурността в прогнозите е твърде голяма, тъй като ситуацията е много динамична.

Адекватни ли са мерките на правителството да защити малкия и среден бизнес?

На този етап предложените мерки изглеждат балансирани между ефективност – осигуряват механизми за временна подкрепа за бизнеса и доходите на домакинствата, и целесъобразност – подхожда се премерено, за да не се позволи временен шок да нанесе трайни последици върху бюджета и икономиката. В крайна сметка ефектите от дадена криза, била тя и епидемична, не могат да се компенсират изцяло от бюджета, затова се търси механизъм за споделяне на бремето – бюджетът осигурява част от помощта, работодателите осигуряват друга част, като се ангажират да запазят работни места, а работещите могат да „загубят“ до половината от платения си отпуск, ако работодателите им не извършват дейност в момента.

Какво още може да се направи?

На този етап е рано да се говори за нови мерки, тъй като първо трябва да се види как ще сработят тези и дали е необходимо да се модефицират в следващите седмици. На по-късен етап може да се мисли и за нови краткосрочни мерки, в зависимост от това как се развива настоящата епидемия и колко продължителна е.

Паралелно с това обаче може да се мисли за средносрочни мерки, които не са свързани с настоящата пандемия, а с евентуални дългосрочни последици от нея – например нова световна икономическа криза – които да бъдат приложени на по-късен етап, ако това е необходимо. Това е като план Б в случай, че се окажат верни песимистичните прогнози, че през втората половина на годината или няма да има възстановяване, или то ще е слабо и е необходимо да се подготвим за по-продължителен период на забавена или отрицателна икономическа активност.

Какъв икономически растеж можем да очакваме за 2020 г. или вече говорим за рецесия?

На този етап е трудно да се правят прогнози, тъй като има много неизвестни и несигурност колко ефективни ще бъдат ограничителните мерки за овладяване на заразата и колко ще продължат. Дори и след края им обаче може да се очаква известна промяна в потребителските навици, което ще се трансформира в по-малко посещения на ресторанти, заведения, кафенета и т.н. Надяваме се следващия месец да има повече яснота и да може да се направи по-ясна преценка.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама