Почина именитият проф. Драган Бобев

16:14, 25 мар 20 25 2448 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

На 87-годишна възраст, след продължително боледуване, днес почина известният педиатър онкохематолог проф. Драган Бобев, съобщиха от семейството му, предава Нова телевизия. 

Роден е на 2 август 1932 г. в гр. Дупница. Завършил е медицина във Висш медицински институт – София през 1958 г. От 1966 г. последователно е асистент, главен асистент, доцент и професор, преподава на студенти по медицина, специализанти и лекари.

Има специалност по Онкология и специалност по Детски болести. От 1990 г. до 1996 г. е директор на Държавната университетска педиатрична болница- София, а от 2000 г. е управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания – София, ЕООД.

Снимка: БГНЕС/ Награждаване с орден "Стара планина" за изключително големите му заслуги в клиничната педиатрична онкохематология и за приноса му при функционирането на център по костномозъчна трансплантация. 

Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското дружество по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT). Има повече от 130 научни публикации, посветени на онкохематологичните заболявания в детската възраст и проблемите на общата педиатрия.

Участва в съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на костно-мозъчната трансплантация при злокачествените заболявания, а също и в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст.

От 1990 г. е Национален консултант по педиатрия и детска онкохематология, а от 2006 г. е Национален консултант по детска онкохематология и трансплантология. От 1996 г. е ръководител на Програма за трансплантация на костен мозък.

Главен редактор на учебник по Педиатрия. Съавтор и редактор на редица учебни помагала, предназначени за студенти и специализанти. Главен редактор на сп. „Педиатрия” от 1990 г. досега. Участва в множество международни конгреси и симпозиуми.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама