До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи

11:20, 26 мар 20 25 2671 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи. Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на бившето военно летище край хасковското село Узунджово, което ще се превърне в паркинг за  камионите, които чакат на границата с Турция.

На място днес ще бъдат откарани химически тоалетни, ще бъдат отворени временни павилиона за храна, спазвайки всички санитарни мерки.

До тази мярка се стигна, след като няколко дни стотици камиони образуваха километрични опашка на граничния пункт „Капитан Андреево“ , през който минава основния транспортен коридор от Турция за Европа. Трафикът на пункта е интензивен, а заради допълнителните мерки за дезинфекция, камионите не могат да спазят изискването да излязат от страната ни за 24 часа.

"Това е най-голямо КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция", заяви на място Борисов. Той обяви, че след поредица от разговори с стурската страна, част от проблема е решен.

За изтеклото денонощие на територията на страната са влезли 3000 тира, от които 1200 са на пункта „Капитан Андреево“. Обработените тирове на изход в посока Турция са три пъти повече.

Борисов съобщи още, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка. Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Премиерът Бойко Борисов използва момента, за да подчертае, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама