Удължават извънредните мерки до 12 април

11:33, 26 мар 20 25 4296 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април 2020 г., включително.

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Удължаването на мерките бе поискано по-рано от Националния оперативен щаб.  Председателят му ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че ще поиска всички пристигащи в страната от чужбина, включително чужденци, да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина. Друго искане е колекторските фирми за събиране на сметки да преустановят временно дейността си. 

243 са диагностицираните до момента случаи на корнавирус в България, стана ясно от сутрешния брифинг на оперативния щаб. Има един нов случай в София - нов случай, който не е настанен в болница. 

В „Пирогов“ има 4-ма интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението, съобщи Мутафчийски. Първите заразени от Габрово и Плевен са в добро състояние, но все още не са изчистени от вируса.

Поставена е задача на клиничните специалисти във ВМА за лицата, които са абсолютно здрави (7-8 на брой), но все още с вирус, да се изработи стратегия кога те са абсолютно здрави и могат да бъдат изписани, без да са в болница. Сега можем да си позволим това, но ще дойде време, в което няма да може здрави хора да стоят в болница, обясни още проф. д-р Мутафчийски.

За пореден път ген.-майор Мутафчийски заяви, че хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, иначе ще стане страшно. 

Той обяви, че даренията към щаба и отделните болници растат, от вчера е заявено дарение от 1 млн. лв. Името на дарителя ще бъде оповестено, когато то стане факт. 

По време на брифинга стана ясно, че на тел. 112 дневно постъпват около 1800 обаждания.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама