Ангелкова: Към момента в хотелите у нас има малко над 1000 туристи

09:15, 26 мар 20 / Политика 25 1364 Виолета Иванова

"Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента. Туризмът е спрял в целия свят. Ситуацията е много динамична и непредвидима. Безпокои ни най-много, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира", заяви пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Ситуацията е много тежка и за първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб. Авиацията буквално също е спряла", добави Ангелкова.

На практика в момента работят само хотелите и то само със строги дезинфекционни мерки и румсървиз и те почти не функционират. По последни данни към 25 март в цялата страна нощуват общо 1025 души.

Снимка: CANSTOCKPHOTO

Какъв туристически сезон да очакваме (ИНФОГРАФИКА)

"Към момента ни е трудно да прогнозираме ще има ли летен сезон, готови сме с различни варианти. Обсъждаме да участваме в изработването на кризисна рекламна кампания и мерки, насочени към запазване на летния сезон. Искаме да бъдем оптимисти. Ако имаме летен сезон, макар и късен, нашите мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм, не се знае кога ще се възобновят полетите. Обсъждаме ваучери за почивка, безплатни чадъри и шезлонги, специална кампания за насърчаване на българския туризъм. Правим всичко възможно. На първо място е здравето на хората", каза тя.

"Ще предложим ваучери, препоръчваме ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. Това, което ЕК даде като препоръки, е такъв ваучер да бъде осигурен. Ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя. Ще може парите им да бъдат възстановени или той да бъде прехвърлен към друг туроператор", каза Ангелкова.

Тя апелира за единност и солидарност, да се приеме ваучерът от потребителите, ако имат възможност. "Дали сме възможност за пренасочване на пътуването за друга дата до 24 месеца и възстановяване на сумата, така ни задължава директивата", подчерта още министърът. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 176 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.