Значително по-чист въздух в столицата

10:17, 26 мар 20 / София 25 3683 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След въвеждане на извънредното положение наблюдаваме положителна тенденция на изчистване на въздуха в столицата. Облекчаването на трафика и доброволната изолация оказаха позитивно влияние и на качеството на въздуха.

През януари София често влизаше в топ 15 на най-замърсените градове в света, а сега се доближаваме до стотната позиция със замърсявания много под допустимата норма.

В последните дни замърсяването с ФПЧ във всички райони на столицата е ниско. Чист е въздухът включително и в едни от традиционно най-замърсените локации – кварталите „Павлово“ и „Надежда“. Предварителните прогнози сочат, че единствено утре в ж.к „Дружба“ замърсяването ще бъде умерено.

Toва са официалните данни на сайта на Столична община, която в края на миналата година бе задължена от Софийския градски съд да предоставя информация за качеството на въздуха в реално време. Ниските показатели се препотвърждават и от паралелните измервания на гражданското сдружение AirBG.

Йоана Христова пред ТОПНОВИНИ: Нова платформа ще измерва показателите на въздуха

Столична община разполага вече и с 22 сензора, отчитащи вредните вещества във въздуха. Част от тях са разположени в близост до автоматичните системи на Изпълнителната агенция по околна среда, като целта е да се намери еквивалентност между тях.

Данните от сензорите са достъпни на Open Data платформа на адрес platform.airthings-project.com. Тук гражданите могат да следят почасовите стойности на фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид, както и температура, влажност и налягане. 

Сензорите трябва да работят поне четири сезона, за да може информацията от тях да е напълно достоверна.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама