S&P прогнозира рецесия в еврозоната и Великобритания

12:54, 26 мар 20 / Свят 25 1972 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Пандемията на коронавируса ще тласне Великобритания и еврозоната към рецесия тази година, като се очаква икономиките им да се свият с цели 2%, предупреди международната рейтингова агенция S&P Global.

„Еврозоната и Обединеното кралство са изправени пред рецесии. Сега очакваме Брутният вътрешен продукт да спадне с около 2% през тази година поради икономическо свиване поради пандемията на коронавирус“, пише в докладa, цитиран от БГНЕС.

Ще засегне ли COVID-19 икономиката на България?

Разпространението на COVID-19 принуди три милиарда души по света да бъдат блокирани, а икономистите твърдят, че ограниченията могат да причинят най-силната рецесия в най-новата история.

Централните банки и правителствата разгърнаха вълна от безпрецедентно големи фискални и парични политически пакети, за да засилят икономиките си.

За да предотвратят кредитна криза, централните банки са инжектирали ликвидност и са намалили лихвените проценти, за да намалят разходите на банките за рефинансиране и изпълниха големи програми за закупуване на активи.

От S&P заявиха, че двупроцентната рецесия за еврозоната и Лондон ще представлява загуба на реалния БВП от около 420 милиарда европрез 2020 г., в сравнение с предходната прогноза от ноември 2019 г.

„Очакваме постепенно възстановяване от поне 3% през 2021 г.“, казаха от агенцията.

Китай обаче, въпреки че претърпя епидемия от новия коронавирус преди всички останали, може да има нарастване на икономическата активност с 3.3%, което е все пак доста под средното за втората най-голяма икономика в света.

Лидерите на Г-20 ще проведат онлайн среща на върха в четвъртък.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама