Христо Мутафчиев: Публиката копнее да влезе отново в театралните зали

09:00, 27 мар 20 / Култура 25 4472 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Заради пандемията от коронавирус всички театрални зали ще останат празни на своя празник - 27 март, когато честваме Международния ден на театъра. Много театри обаче ще отбележат датата, като излъчат онлайн постановки.

Пред TOPNOVINI.BG актьорът Христо Мутафчиев подчерта, че това означава, че театрите обичат публиката си и по този начин я запазват за своя собствен периметър като театър. „Защото като приключи тази пандемия, съм сигурен, че театрите отново ще се напълнят с публика“, посочи той.

Според Мутафчиев времето, което ще е нужно на театрите да се възстановят след кризата, ще зависи от времето за възстановяване на цялата икономика, тъй като те вървят ръка за ръка. „Тоест, ще се съживяваме паралелно с икономиката на държавата ни, тъй като ние сме зависими. Но съм сигурен, че публиката копнее да влезе отново в театралните зали и няма да чака втора или трета покана, за да отиде на театър или на концерт. Тя има нужда от това“, категоричен е той.


Снимка: Facebook / Hristo Mutafchiev

Според Мутафчиев българският театър от много време е на световно ниво. „Да, минахме през катаклизми, минахме и през реформа. Но реформата към този момент показва, че е била с правилна стратегия, за да може театрите да започнат да работят по един по-нов начин – т.е. да си търсят и своята публика. Аз съм от поколението, в което съм играл в театрална зала с до трима души максимум. След което излезе заповед, че ако публиката е по-малко от актьорите на сцената, представлението няма да се играе, защото се правят разходи, които е невъзможно после да се покрият. И се мина през реформата именно за това. И, както виждате, точно преди епидемията имаше един период, в който театрите бяха пълни всяка вечер. От тази гледна точка смятам, че целта на реформата беше постигната. Друг е въпросът, че тази реформа най-вероятно след пандемията ще претърпи някакви корекции, за да може да се подпомагат театралните институции. Но това вече може да го каже министерството с оглед щетите, нанесени от пандемията. Но театърът ни като същество, като личност е на световно ниво“, заяви той.

Като председател на Съюза на артистите Мутафчиев обясни, че продължават да се търсят методи за запазване на театрите и работата на творците. „Сега ще предложим мерки и за актьорите, които са на свободна практика и които търпят най-големи загуби. Защото колегите от държавните театри получават своите заплати в момента, но творците на свободна практика не получават нищо, тъй като не им се играят представленията. Затова търсим варианти и мерки, които предлагаме на министерството за обезщетение на тези колеги. Така че работата в Съюза на артистите макар и дистанционно продължава", заяви той.

Мутафчиев обясни, че от Съюза са готови и с организацията на церемонията по връчването на наградите „Икар“. "Готови сме с целия гръбнак на събитието, остава само да видим кога ще се отпуши положението, за да можем да направим наградите и да обявим наградените“, заяви актьорът и подчерта, че продължава да кипи усилен труд.

Самият Мутафчиев разказа, че прекарва времето на изолация вкъщи, опитвайки се да чете и да обръща внимание на дъщеря си. „Гледам мерките по телевизията всеки ден и се съобразявам с тях“, посочи той. Актьорът пожела на българите повече сила, смелост и търпение в тази ситуация. „Талантът ние си го имаме – доказали сме, че сме талантлива нация. Така че пожелавам най-вече търпение и уважение към хората, с които живеем. Най-важното е да запазим психическото си здраве, защото физическото ще го опазим. Ще се върнем после отново в спортни зали, ще тренираме, ще спортуваме – всеки копнее за това. Но най-важното е да опазим психиката си читава“, коментира той.


Снимка: Facebook / Hristo Mutafchiev

Какво можем да гледаме на 27 март?

Театър „Драмеди“ ще излъчи безплатно филмовата версия на представлението „Кой си ти?“ в Youtube от 18.00 ч.

Театър „София“ ще излъчи спектакъла „Парижката Света Богородица“ безплатно в канала си в YouTube от 19.00 ч.

Театрално-музикалният продуцентски център във Варна ще излъчи спектакъла „Калигула“ на Явор Гърдев безплатно във Facebook платформа от 19.00 ч.

Мариус Куркински ще представи онлайн моноспектакъла си „Черното пиле“ от 20.30 ч. Цената на билета е 8 лв.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама