Пикът на коронавируса вероятно ще е около Великден

18:26, 26 мар 20 25 2696 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Пикът на коронавируса вероятно ще е около Великден. Това каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

“PCR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването”, обясни той. Според него бързите тестове са за края на епидемията, те не могат да се ползват в началото. “Искането за бързи тестове е в търговски смисъл”, добави Мутафчийски. "Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси“, категоричен е той.

По думите му няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове.

„Рязък бум да се предотврати можем само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт“, обясни още Мутафчийски. Той заяви, че в посока на бързите тестове се прави много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост.

Той каза и че у нас има достатъчно сигурни тестове „Около 10 хиляди, като сме поръчали и около 200-300 апарати за обдишване, които чакаме от Китай. Няма вероятност да останем без апарати“, допълни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. „С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19“, поясни той.

264 са заразени с коронавирус, 8 са оздравелите

„Става дума за антибиотика хлорокин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му, обясни началникът на оперативния щаб. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания“, отбеляза още Мутафчийски.

Генералът е на мнение, че не бива да се слага каруцата пред коня. „Ще ползваме някои тестове, които са сигурни, на пазара са изключително несигурни с 30% достоверност“.

„Имаме похвали за това как се справяме с епидемията“, каза ген. Мутафчийски. Той поясни и че много държави са взели нашите методити. "България изпревари много държави в Европа с навременни и действени мерки, сочена е за пример", открои началникът на щаба.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама