Позицията на СУ: дистанционно обучение за студентите по медицина е невъзможно

12:00, 27 мар 20 25 4075 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подадоха сигнал до ТОПНОВИНИ, че по време на извънредното положение няма да учат дистанционно.

СИГНАЛ до ТОПНОВИНИ: Само в СУ няма дистанционно обучение за студентите по медицина

Потърсихме позицията на висшето учебно заведение по казуса. Софийският университет преустанови присъствените занятия на 9 март и премина на електронно дистанционно обучение от 16 март за всички специалности, освен за специалностите от регулираните професии. Конкретно за специалност „Медицина" ръководството на Медицинския факултет е преценило, че преминаването към дистанционно обучение е невъзможно дори за лекциите, тъй като много от дисциплините са свързани с използване на апаратура, клинични занимания и т. н. Специалността е регулирана, защото е свързана с човешкия живот и здраве, и неслучайно за нея не се допуска например задочна форма на обучение“, обясниха от университета.

Оказа се, че студентите от Медицинския факултет са единствените, които няма да учат дистанционно. Справка на сайтовете на останалите университети, в които се изучава медицина, показва, че там такова се провежда.

Ръководството на Медицинския факултет на Софийският университет е взело решение занятията да не се провеждат дистанционно, а да се наваксат след края на извънредното положение. Софийският университет има задължение към качеството на подготовката на своите студенти, не към това да учат едновременно или „наравно" със студентите в други университетиСегашната тежка ситуация е добър пример как не бихме искали да ни лекуват лекари, към чието обучение не е подходено отговорно“, заявиха от Алма матер.

След края на извънредното положение ще бъде изготвен нов график на учебните занятия и се надяваме, че ще успеем да наваксаме пропуснатите занятия в специалност „Медицина". Това се е случвало и през други години и се справихме“, изтъкнаха от висшето учебно заведение.

По наша информация всички всички курсове са изпратили писма до декана с молба да преразгледа заповедта си и да допусне възможност за дистанционно обучение. Писмо е изпратено и до ректора на Алма матер.

От университета уточниха, че са запознати с писмата и взимат решения след внимателно обмисляне и разглеждане на всички аргументи на засегнатите страни. „При взимането на решенията най-важният аргумент винаги е качеството на образованието, не броят на получените писма“, обърнаха внимание те.

И друг път се е случвало да пропуснем няколко седмици занятия и сме се справяли. След края на извънредното положение ще бъде изготвен нов график на учебните занятия и ще положим всички усилия да наваксаме пропуснатите занятия в специалност „Медицина““, обявиха в заключение от Софийския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама