Мая Манолова: С тази помощ от правителството Господ да ни е на помощ

11:00, 28 мар 20 25 4703 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Водената от бившия омбудсман Мая Манолова гражданска платформа „Изправи се.БГ“ препоръча на правителството 12 мерки за защита на гражданите в условията на пандемия. Според тях правителството е закъсняло с редица от превантивните мерки и е "изпуснало" ситуацията като не е установило първоизточниците на вируса в страната.

Защо мерките са закъснели, кой ще пострада най-много, какво може да се направи? С тези и други въпроси TOPNOVINI.BG потърси за коментар председателят на гражданската платформа Мая Манолова.

Г-жо Манолова, адекватни ли са мерките, които правителството взе за защита на гражданите от коронавируса?

За съжаление няма адекватни мерки за малкия и семейния бизнес, който търпи най-големи загуби в кризата с коронавируса. Ние предложихме мерки и сред тях нямаше такива, които да предвиждат да се пилее ресурс. Правителството трябва да насочи парите към домакинствата.

Сред мерките, които ние предложихме, са разсрочване на вноските на гражданите по потребителски, ипотечни и бързи кредити, да се удължат с най-малко 30 дни сроковете за плащане на здравните и социалните осигуровки, както и на всички дължими данъци, да се удължат и с най-малко 30 дни сроковете за плащане на битовите сметки на домакинствата.

Вие предложихте 12 мерки за защита на гражданите в условията на пандемия. Една от тях е осигуряване на бързи тестове, които да бъдат разпространени в цялата здравна и аптечна мрежа. Експерти обаче заявиха, че този тест е нов, експериментален и дава 40-60% грешен резултат. Ако всички започнат масово да си правят такива бързи тестове, няма ли да се стигне до хаос?

От „Изправи се.БГ” бяхме едни от първите, които заговориха за бързите тестове, слушайки препоръките на СЗО и го направихме, след като самият щаб изнесе информация, че с бърз тест е проверен за коронавирус и премиерът Бойко Борисов.

Медицинският щаб, който се сформира към Министерския съвет, също призова за по-масово тестване. Оперативният щаб обяви, че от 11 болни установява само двама и определи това като добър резултат. Излекуваната във ВМА лекарка също заяви, че трябва да се прави широко тестване на хората.

Румъния обяви, че тества жителите на столицата си и масово правителствата обявиха, че се снабдяват с тестове.

Да, излезе информация и, че някъде те са се оказали ненадеждни. Те не са панацея, но са една от възможните мерки. Все пак, хората имат право да знаят здравния си статус. А това особено много се отнася за медиците на първа линия, за които трябва да има тестове.

Вие направихте ли си тест?

Не, не съм си направила. Ние показахме във Facebook два клипа за бързите тестове, които са гледани от близо един милион души. Зададохме и въпроса защо за премиера и за неговите приближени се прилага методът на бързото тестване, а за обикновените граждани няма достъп до такива бързи кръвни тестове, за да си ги купят от аптеката или поне да са по-достъпни до повече хора чрез личните лекари и болниците.

Оперативният щаб и Медицинският щаб, както видяхте, са на различно мнение за бързите тестове, но когато СЗО излезе с призива „Тестове, тестове, тестове!“, аз не смятам, че този призив може да бъде пренебрегван от които и да било власти. Това е само една мярка, като част от целия комплекс мерки.

Ние дадохме такива тестове на лекари, които работят в Спешни отделения. Те се тестваха и ни благодариха за възможността. Казаха обаче, че самите отделения не им дават такава възможност за тест. А именно СЗО препоръча медиците на първа линия да бъдат пазени.

Какви икономически щети очаквате да нанесе COVID-19? 

Всеки ден се свързват с нас различни малки, средни и семейни бизнеси. Положението им е трагично – някои вече са фалирали, други имат запаси за 10-20 дни, до месец. Масово освобождават хора.

Мярката от правителството 60/40 не е атрактивна за малкия бизнес, защото както и Стопанската камара, експерти и икономисти посочиха, на всеки 600 лв., които фирмите получават от правителството, трябва да се върнат 400 лв. под формата на осигуровки и данъци в следващите 25 дни. Хората нямат тези пари, няма откъде да ги извадят. Тоест, това не е помощ, смята малкият бизнес. Аз бих добавила - с тази „помощ” от премиера Господ да ни е на помощ!

Съмнявам се, че обявените 4,5 млрд. лв. ще стигнат до малките магазинчета, цветарите, таксиметровите шофьори, малките хлебопекарни, занаятчиите, дистанционно работещите, самонаетите лица, неголемите търговски обекти, зъботехници, учители в частни училища, готвачи и сервитьори, отдаващите апартаменти и стаи за гости, семейния бизнес.

Всъщност, обявената от правителството помощ към бизнеса – кредити за 2,5 млрд. лв. от обещаните мерки за 4,5 млрд. лв. - ще стигнат само за 12% от фирмите, според изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Същото казват хората и за мярката до 1500 лв. безлихвен заем за работниците в неплатен отпуск, освободени заради кризата. Тези пари всъщност ще стигне само за 130 000 души, изчислиха също от ИПИ.

Най-много ме притеснява, че няма никакви предвидени мерки за домакинствата, както в другите държави – данъчни и кредитни ваканции, отсрочка за плащане на данъци от хората, отсрочки на сметките за ток, парно, вода, газ, разумни мерки за разсрочване на наеми.

Какво ще стане сега със сметките на хората?

Позволете ми да изразя възмущението си от решението на парламента да се саморазпусне в момент на криза. Народните избраници решиха да се приберат по домовете си, вместо да свършат нещо толкова важно, каквото само те могат да свършат – това са промените в закона, така че обещаното от Борисов намаление на цената на газа от 40% да се приложи към сметките на хората за газ, ток, топла вода и парно.

Понеже депутатите се разпуснаха, сега законът няма да бъде променен и тези сметки ще продължат да бъдат високи, въпреки 40% по-ниската цена на газа. Това става в момент, в който хората останат без работа и без доходи. Вместо държавата да си свърши работата в подкрепа на хората, така че намалението да се приложи към сметките им в тези месеци и те да почувстват облекчение, това просто няма да се случи.

Не мога да кажа кое е по-лошо – че абдикираха като народни избраници от дълга си към народа, в момент в който гражданите се опитват да работят, за да произвеждат, или че поднесоха на премиера  и на правителството безконтролна власт в условията на парламентарна република. В 21-ви век биха могли с помощта на технологиите да продължат да работят пълноценно.

От целия Европейски съюз един-единствен парламент се разпусна, освен българския. И оттук нататък следва въпросът как при неработещ парламент Бойко Борисов ще гарантира на българите, че ще са компенсирани за осемте месеца, в които са плащали по-високи сметки за ток, газ, парно и топла вода и кога това ще стане.

Какво трябва да се направи, за да се ограничат загубите на бизнеса и да не се стига до висока безработица?

Мерките трябва да се насочат към малкия и средния бизнес, които са гръбнакът на икономиката. Това може да стане, като се използват смело финансовите инструменти, достъпни за държавите членки на Европейския съюз и да се даде въздух на домакинствата чрез разсрочване на задължения, осигуровки, данъци. В кризисна ситуация трябват смели мерки и компетентни, знаещи управляващи. Не виждам това да е факт.

Именно такива мерки ще дадат възможност на носещата конструкция на икономиката – малкия и средния бизнес, да мобилизира ресурса си и да не спира да работи, дори с цената на лишения и намален обем на работата.

Какви сигнали получавате от граждани откакто в сила са извънредните мерки?

Потърсиха ни собственици на малки магазинчета, готвачи, ресторантьори, сервитьори, самонаети лица, учители в частни училища, таксиметрови шофьори, собственици на цветарски магазини, представители на туристическия бранш, надомни работници, свободни професии, домоуправители, занаятчии, малки търговци, фризьори, доставчици на медицински изделия, аптекари, лекари, зъботехници, изобщо десетки браншове.

Не могат да бъдат приоритизирани браншове, напротив, държавата трябва да измисли финансови инструменти, така че да насърчи капацитета на тези хора. Те желаят да работят, те не искат да спират работа, но държавата трябва да спре да пречи, затова призова и АИКБ – държавата да помага, като не пречи.

Всички тези бизнеси ни казаха, че няма да изтеглят нови кредити, дори и безлихвени, защото не знаят как ще ги платят. Тук е ролята на държавата да измисли механизми, дори чрез междуфирмената задлъжнялост, за да облекчи положението им и да им даде въздух и шанс да продължат да произвеждат.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама