Време карантинно (Тема с продължение...)

09:00, 28 мар 20 25 113882 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Коронавирусът за дълго време ще продължи да бъде тема номер едно в живота на България, а и по света. Удължаваме изолацията си, предприемаме редица мерки за облекчаване на здравната система и за смекчаване на ударите по бизнеса, а политическите битки не стихват. Все в името на оцеляването на обикновения човек. Светът също полага неимоверни усилия да оцелее – физически и икономически. Какви ще бъдат резултатите от тези усилия ще разберем скоро.

Подсилване на фронта

Оставаме в изолация до 12 април включително се реши тази седмица, а в битката с коронавируса се включи Медицински съвет към правителството, който ще дава препоръки за лечението на хората с коронавирус у нас. Целта му е да предлага медицински решения за кризата с COVID-19. Крайните решения обаче ще бъдат взимани от Щаба. 

"Нaшитe функции нe ce припoкривaт c тeзи нa Щaбa. Ниe нaдгрaждaмe и дoпълвaмe cъвeтитe, кoитo щe прeдocтaвямe нa Миниcтeрcки cъвeт, къдeтo щe прeцeнят дaли дa ce cъoбрaзят. Прoблeмитe, кoитo щe рaзглeждaмe, кacaят мeдицинcкaтa чacт нa прoблeмa - диaгнocтикa и лeчeниe", каза председателят на медицинския щаб проф. Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна".

Още на първия брифинг новият орган порица стария заради липсата на бързи тестове за установяване на коронавирус. Позицията на Щаба е, че тези тестове са неточни. Според Медицинския съвет обаче те трябва да се използват и хората масово да се тестват, за да се добие представа каква част от населението е заразено или вече е преболедувало коронависура.

В края на седмицата обаче, Кризисният щаб излезе с три варианта за проследяване на епидемията:

20 млн. лв. месечно ще струва на държавата скринингът на гражданите с COVID-19, като той ще се извършва с три вида теста. Единият вариант е чрез PCR – тестове. С него могат да се изследват 1000 – 1 200 души дневно или 30 000 теста месечно, което струва около 930 хиляди лева на месец. За България от ЕС са отделени 600 000 такива теста. Вторият вариант е флуоресцентен метод. С него могат да се изследват до 20 000 души дневно и струват около 10 млн. лв. месечно. Третият вариант са бързите тестове. Те могат да установят колко души са се заразили без да разберат. С тях се правят между 20 000 - 40 000 изследвания на ден и струват около 10 млн. на месец.

24 000 са карантиниранираните българи до този момент, образувани са 200 досъдебни производства за неспазване на карантина.

Междувременно стана ясно в кои лечебни заведния ще бъдат лекувани болни от коронавирус.

Експертите подчертават, че здравната ни система не е подготвена за посрещане на болест като COVID-19. В помощ се притекоха фирми, организации и граждани. От началото на извънредното положение заради коронавируса в страната са дарени над 5.3 млн. лв., отчете Българският дарителски форум.

Членовете на кабинета дадоха личен пример и дариха по 1000 лв. от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства по време на извънредното положение. Сумата от 20 000 лв. ще бъде преведена на Фонд „Социална закрила“ за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти на хора в нужда. От Здравното министерство пък стартираха DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19. Целта е да бъдат събрани 5 милиона лева.

COVID-19 ни събира, COVID-19 ни разделя

В началото на седмицата депутатите приеха ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху спорни текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Така отпаднаха разпоредбите разпространението на невярна информация да се наказва със затвор и въвеждането на таван в цените на стоки и услуги. Това е двадесетото вето на държавния глава и първото му за 2020 г.

Три дни по-късно депутатите преминаха към специален режим на работа – а именно да имат заседания, само когато гласуват актове във връзка с извънредното положение. Парламентарният контрол ще бъде писмен. Комисиите продължават да работят при спазване на препоръките на оперативния щаб. Против гласуваха само от БСП.

Мярката бе наложена, защото в парламента се нарушават предписанията на здравния министър - вентилацията не може да бъде спряна, няма откъде да се проветрява, а депутатите са на близко разстояние един от друг.

Нацията ни показва изключителна дисциплина. Хайде, ние да не вървим в обратната посока“, каза парламентарният председател Цвета Караянчева. „Не говоря да затворим парламента, той не е спирал да работи и по време на война. Но днес сме изправени пред невидима заплаха. Не знаем кой от всички тук е бил контактен. Трябва да бъдем разумни“, подчерта председателят на Народното събрание.

„Работата на Народното събрание на практика спира за неопределен срок. От сега можем да кажем- не си правете илюзии, извънредното положение няма да приключи на 13 април“, заяви Кристиан Вигенин от БСП. „Народното събрание не се закрива, може да бъде свикано във всеки един момент в извънредната ситуация“, посочи пък Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Докога ще издържи държавата

Правителството обяви икономическите мерки, с които цели да подпомогне бизнеса, засегнат от предприетите ограничения заради коронавируса. Вижте конкретните мерки тук. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че кабинетът се е опитал да покрие всички ситуации от живота, в които може да попадне един човек в следващите няколко месеца. Той уточни, че става въпрос за отлагане на корпоративния данък, а не ДДС. От думите му стана ясно и че банките ще решават дали да отлагат плащания по дадени кредити.

"Сега самосъзнанието и контролът на нацията е важен. Като нация трябва да сме свити като юмрук, за да успеем. Иначе няма да се справим", отбеляза премиерът Бойко Борисов. Според него държавата може да издържи извън нормален режим до 30 юни. На въпрос колко са икономическите загуби, Борисов отговори, че ще се разбере в края на месеца "като почнем да плащаме".

Икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, изчисли, че до момента загубата е 50 милиона лева на денкоето означава, че целият фискален резерв ще стигне за 140 дни. Според него, целият бизнес под риск е 4,8 милиарда само в строителството.

Усложнената епидемична обстановка, вследствие на бързо разпространяващия се коронавирус, оказва неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности – хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др. Работодатели и синдикати настояват програмата да обхване повече сектори.

Тристранният съвет в петък обаче не успя да постигне съгласие относно изплащането на компенсации на засегнати от извънредното положение фирми с цел запазване на заетостта. По време на онлайн срещата беше обсъдено и как да се ползват парите от еврофондовете, които ще се пренасочат за социални и икономически мерки, но така и не се стигна до решение. Допълнителните консултации продължават през почивните дни.

Европейският парламент пък гласува, също от дистанция, с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса. Предложенията на Европейската комисия са за насочване на 37 млрд. евро от европейските фондове за отговор на пандемията към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими части от икономиките на страните-членки. Също така бе дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на европейските страни.

Евродепутатите дадоха подкрепата си за временното спиране на празните полети заради заразата. Паралелно с това лидерите на страните-членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират гладкото управление на границите, както и функционирането на Общия пазар, в това число и чрез насоките на Комисията за т. нар. "зелени коридори".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама