Акцент на деня: Цената на здравето

17:30, 27 мар 20 25 4869 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

20 млн. лв. месечно ще струва на държавата скринингът на гражданите за Covid-19. Той ще се извършва с три вида тестове, стана ясно по време на съвместен брифинг на правителството и Националния оперативен щаб.

Единият вариант е чрез PCR тестове. С него могат да се изследват 1000 – 1 200 души дневно. Това прави около 30 хил. теста месечно, което струва около 930 хил. лв. на месец. За България от ЕС са отделени 600 000 такива теста. Сметките показват, че при тези темпове те трябва да покрият нуждите ни за 20 месеца.

Вторият вариант е флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути и с такъв тест могат да се изследват до 20 000 души дневно. Този метод ще струва на държавата около 10 млн. лв. месечно.

Третия вариант са т.нар. бързи тестове. Те могат да установят колко души са предболедували с коронавирус, без да разберат. С тях се правят между 20 000 - 40 000 изследвания на ден и струват около 10 млн. лв. на месец.

Сделките за закупуването на тестовете ще бъде извършено без посредници с държавно споразумение между нашата страна и производителя. Експертите ще определят от кои държави ще бъдат закупени тестовете и кога ще започне масовото тестване у нас. Частните болници у нас също могат да закупуват тестове за коронавирус - никой няма да им пречи.

Държавата ще се опита да закупи още 500 000 теста допълнително към тези, които ще бъдат закупени от ЕК. Според първоначалните сметки страната ни щеше да поръча 1 млн. теста - 600 хил. PCR тестове, и 400 хил. бързи. Правителството ще закупи и 1 милион маски и 50 респираторни апарата от Китай.

По последни данни у нас заразените с коронавирус са 293 души. Като за последните три дни в България заболеваемостта се е увеличила с 10-14%.  9 са изписаните и изчистени от вируса до момента. Повече от  24 хил. души у нас са под задължителна карантина. Над 200 са образуваните досъдебни производства за неспазване на карантината.

Със заповед на здравния министър бяха определени лечебните заведения в страната, в които ще бъдат настанявани болните от Covid-19. Най-тежките случаи ще бъдат настанявани в общо 125 клиники в страната, за целта са предвидени 1347 легла, от които 518 в София. Пациентите в коронавирус, но без усложнения ще бъдат приемани в 231 болници в страната. Предвидените за тях легла са 7473, от които 1134 в София.

Коронавирус по света: Къде и колко са заразените и жертвите

Междувременно стана ясно, че ЕС ще даде 140 млн. евро за разработване на ваксина срещу коронавируса. На снощното си заседание Европейския съвет взе решения за противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура и увеличаване на капацитета за извършване на тестове. ЕЦБ ще осигури благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната, България обаче остава извън тези мерки.

Блокираните в трети държави граждани на ЕС ще могат да се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама