Тристранният съвет без съгласие за компенсациите по време на извънредно положение

17:50, 27 мар 20 / Политика 25 2497 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие относно изплащането на компенсации на засегнати от извънредното положение фирми с цел запазване на заетостта.

Акцент на деня: Цената на здравето

Усложнената епидемична обстановка, вследствие на бързо разпространяващия се коронавирус, оказва неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности – хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др. Работодатели и синдикати настояват програмата да обхване повече сектори.

Тристранният съвет заседава онлайн. Обсъдено беше и как да се ползват парите от еврофондовете, които ще се пренасочат за социални и икономически мерки. Дебатът не завърши с консенсус, затова заседанието трябва да продължи в събота.

Деница Сачева: Мярката 60/40 ще обхване всички засегнати икономически сектори

Снимка: Министерски съвет 

„Винаги има недоволен. Въпросът е тази мярка да мине през Тристранката, ако резултатът е да е достъпна още другата седмица, над милион работници могат да я ползват тази мярка. Важно е да започне да действа веднага", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предава Нова телевизия. 

„Не стигнахме до консенсус, спряхме часовниците, за да се направят допълнителни консултации, да се направи тази мярка такава, че да могат да се ползват засегнатите бизнеси, да подкрепят заетостта в тях, защото ако не се случи, безработицата ще е като предишната криза”, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама