Северна Македония официално стана 30-тата членка на НАТО

22:00, 27 мар 20 / Свят 25 4083 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Северна Македония официално се присъедини днес към НАТО и така стана 30-ия член на алианса, след като разреши дългогодишния спор за името си с Гърция, предаде АФП.

Нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел. 

„Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия от страна на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс“, посочва в свое становище държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Северна Македония е потвърдена като 30-ти член на НАТО

"Историческа победа на нашето поколение - Република Северна Македония от днес е пълноправна държава членка на НАТО, най-мощният военен политически съюз на днешния ден. Да ни е честито", написа във Facebook профила си македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска. 

Българският премиер Бойко Борисов също отправи поздравления към съседката ни. "Поздравявам нашите съседи с присъединяването към Северноатлантическия договор и очаквам вътрешните реформи в страната да продължат. Необходими са още резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, както и привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО", написа Борисов във Facebook профила си. 

"Надяваме се, че съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО ще допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за развитие на братските отношения между нашите две страни", допълва още премиерът. 

Българското външно министерство приветства присъединяването на Северна Македония като пълноправен член на НАТО. "Този исторически акт, заедно с очакваното започване на преговори за присъединяване към ЕС, ще доведе до превръщането на страната в надежден съюзник с принос за сигурността и демократичния напредък на региона и евроатлантическото пространство", се казва в изявление.

ЕС започва преговори с Македония и Албания

"Това е важно събитие и за НАТО, за усилията за разширяване на зоната на сигурност и стабилност и реализиране на визията, родена през 1989 г., за изграждане на единна, свободна и мирна Европа. То излъчва силен сигнал и към останалите страни-кандидати относно продължаването на политиката на отворени врати на НАТО и за важността на усилията за осъществяване на вътрешни реформи и подготовка за членство".

"Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е специален момент и за България. Това е успех за последователната ни политика в подкрепа на европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския регион, и разширяването на зоната на сигурност, стабилност, споделени ценности и просперитет около нашите граници. Югозападната ни съседка поема своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството, включително към колективната сигурност и отбрана", отбелязват от министерството на вицепремиера Екатерина Захариева.

"Членството й в Северноатлантическия алианс дава ново измерение на съюзническите ни отношения в сферата на сигурността и отбраната, при разрешаването на глобални и регионални проблеми и предизвикателства в евро-атлантическата зона. Очакваме съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО да допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за преодоляването на исторически наслагваните в обществото стереотипи и предубеждения към България".

"Формалното присъединяване към НАТО не означава край на усилията за осъществяване на вътрешните реформи и демократична трансформация на страната. Ще продължим да очакваме резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, особено по отношение на трансформирането на специалните служби и пълното прекъсване на връзките с тоталитарното минало, привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО, както и конкретни стъпки за добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество по начин, който да гарантира неговата необратимост", казват още от външното ни министерство.

Председателят на Евро-Атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов поздрави Северна Македония с "Добре дошли!" в профила си във "Фейсбук". 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама