Тръмп обмисля 14-дневна карантина на Ню Йорк

21:28, 28 мар 20 / Свят 25 4236 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Американският президент Доналд Тръмп обмисля да наложи 14-дневна пълна карантина на Ню Йорк, където е епицентъра на епидемията от Covid-19 в САЩ, както и на съседните Ню Джърси и Кънектикът. Това заяви Тръмп пред репортери, след като Съединените щати се превърнаха в страната с най-много заразени с коронавирус в света. Официалните власти във Вашингтон съобщиха, че 100 040 души са заразени с COVID-19, предаде БТА. 

"Предпочитам да не го направя, но може би е необходимо", каза той, докато заминаваше от Белия дом за Норфолк.

В тези три американски щата има повече от 56 000 случая на заразени със смъртоносния вирус, като по-голямата част от които са в Ню Йорк.

Посолството на САЩ обявява програма за финансова помощ за българи

Междувременно губернаторът на Ню Йорк съобщи, че неговият щат е регистрирал 209 нови смъртни случая от коронавируса през последните 24 часа. Потвърдените случаи на Covid-19 в Ню Йорк са се увеличили за едно денонощие със 7 681 до 52 318.

Според изчисление на New York Post, текущите данни сочат, че на всеки 17 минути един нюйоркчанин умира от коронавирус.

 

Снимка: БГНЕС

Италия е на второ място с 92 472, а Китай на трето място с 81 999 заразени от коронавирус.

По-рано Доналъд Тръмп заяви, че в страната ще започнат производството на такова количество апарати за изкуствена вентилация на дробовете, че ще могат да покрият както собствените нужди, така и да помогнат на други държави като Италия, Великобритания, Испания и Германия.

"Италия се нуждае от апарати, Испания се нуждае от апарати, Германия се нуждае от апарати, те всички искат апарати. Ние ще направим твърде много апарати и ще задоволим нуждите си, но ние също ще помогнем на другите държави. Следващите 100 дни ние или ще произведем, или ще получим в някаква друга форма над 100 000 допълнителни апарати”, съобщи Тръмп.

Борис Джонсън е заразен с коронавирус

"По света има страни, които са наши приятели и ще помогнем на тези държави. Ние сме в такова състояние, че може да правим това, което другите не могат”, каза още Тръмп и добави, че ще може да прати апарати и на Обединеното кралство. „Включително на Борис Джонсън. Попитах го как се чувства и първото, което той ми каза е, че на тях им трябват апарати за изкуствена вентилация на дробовете", каза още Тръмп.

Американският президент снощи подписа пакета за икономическа помощ от 2.2 трилиона долара, за да намали икономическото въздействие на новия коронавирус в САЩ. По-рано предложението за най-голяма държавна помощ досега беше прието от Камарата на представителите, където мнозинството са демократи, както и в Сената, където има републиканското мнозинство, и влиза в сила с подписа на президента.

Тръмп каза, че законът е необходима помощ за работниците в САЩ, засегнати от икономическите последици от епидемията COVID-19. Пакетът за икономическа помощ предвижда фонд от 500 милиарда долара за индустрията. Идентична сума ще бъде заделена за мярката от по 3000 долара за всяко американско домакинство.

Предложението включва 350 милиарда долара заеми за собственици на малък бизнес, както и 250 милиарда долара помощ за безработни. Други 100 милиарда долара ще бъдат разпределени за болници и здравни системи. Това е най-големият пакет от помощи, одобрен някога от Конгреса и представлява почти половината от сумата, която правителството на САЩ харчи годишно.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама