95 нови случая на коронавирус в Гърция, Турция спира влакове и отменя полети

19:50, 28 мар 20 / Свят 25 3479 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

95 нови случая на зараза с коронавируса регистрираха в Гърция, с което общият брой на заразените в южната ни съседка достигна 1 061Починалите  са 29. Вече 54 пациенти са излекувани и изписани от болниците, предаде БГНЕС. 

Строгите ограничителни мерки са под контрол на полицията. Води се борба и със случаите на спекула. „Забраната за свободно движение на гражданите в Гърция ще продължи и след 6 април“, заяви пред гръцка телевизия министърът на развитието Георгиадис, предаде БНР.

Увеличават се заразените с коронавирус по света

Мерките за контрол се прилагат безкомпромисно, съобщават от полицията. За пет дни 4500 лица са глобени с по 150 евро за излизане от домовете без необходимата декларация с разрешение от властите. Няколко компании са глобени за спекулативни цени на стоки от първа необходимост. Проверяват цените на горивата по бензиностанциите.

Правителството въведе извънредни мерки по контрол на движението на мигрантите, които са в лагерите на гръцките острови. Досега не е констатиран нито един случай на заразен от коронавирус сред настанените бежанци в Гърция по информация на правителството.

Гърците спазват мерките, като излизат само при крайна необходимост, констатират властите. Не се забелязват опашки пред хранителните магазини, в които няма липса на стоки. Тези дни са изключително критични за ограничаване на заразата, смятат специалистите в страната.

сн. ЕПА/БГНЕС

Турция взе решение за спиране на всички влакови междуградски транспортни връзки. Ограничават се и вътрешните полети в страната, след като броят на смъртните случаи вече е 108. Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в югоизточната ни съседка са 7 402.

"Броят на починалите от заразата достигна 108 души. Само през последните 24 часа 16 души са починали от COVID-19. 1704 са новозаразените с коронавирус", съобщи в Туитър здравният министър Фахреттин Коча. 

Ще продължат да функционират вътрешноградските железници в Истанбул и Анкара. Минута преди полунощ довечера в сила ще влезе и ограничение за вътрешните полети. Ще се извършват рейсове само до 14 от общо 30 от големите общини в Турция – градове с поне 750 000 души население. Ще продължат обаче товарните полети.

От 17 часа днес пътуващите с автобуси и самолети ще трябва да се снабдят преди пътуването със специални разрешения от областните управи на градовете.

Турция прекратява всички международни полети - това беше една от мерките, обявени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган вчера късно вечерта. На специална пресконференция в Анкара той оповести и създаването на Съвети по пандемията във всички области в страната, и ограничения на междуградските автобусни превози.

Частният и държавният сектор ще прилагат системи за гъвкава работа и с минимален персонал. Забранява се и събирането на групи хора в паркове, крайбрежни алеи и провеждането на пикници. Поне 12 населени места в страната са поставени под карантина.

Междувременно министерството на правосъдието удължи с две седмици забраната за свиждания в затворите като предохранителна мярка срещу проникване на заразата сред лишените от свобода. Банките понижиха лихвите по кредитните карти, за да облекчат затруднените с плащанията на вноските си потребители.

Вчера беше забранено на медицинския персонал в държавните и частни болници да подава оставка.

Световната банка предоставя 160 млрд. долара на потърпевшите от вируса страни

През последните 12 часа в Сърбия са починали 2 души, съобщи здравният министър Златибор Лончар. Заразените вече са 659. Според него от всички страни в региона в Сърбия заразата се разпростарнява най-бързо.

Само през последните 24 часа 131 са новите заразени от коронавирус, предаде БГНЕС. Общият брой на починалите от COVID-19 е 10. Лончар съобщи, че полицейският час вече ще започва в 15.00 часа. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама