22 260 жертви на COVID-19 в Европа

21:42, 29 мар 20 / Свят 25 3707 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Броят на жертвите на коронавируса в света надхвърли 30 000 души. Само в Европа жертвите са 22 260. Почти 11 000 от тях са само в Италия, предаде БТА.

В Испания черната статистика постави нов рекорд - 838 загубени човешки живота за 24 часа. Броят на потвърдените случаи се е увеличил с 9.1% за един ден до близо 79 000. Броят на излекуваните също се увеличи с 19,7% за 24 часа и е вече е над 14 700.

Испанските власти вчера въведоха още по-строги мерки за ограничаване на случаите на заразяване с коронавируса и наредиха преустановяването на всички неналожителни дейности. "Всички служители, извършващи неналожителни дейности, трябва да си останат у дома през следващите две седмици", т.е. до 9 април, заяви испанският премиер Педро Санчес. За наложителни дейности, за които забраната няма да се отнася, се смятат здравеопазването, хранителната промишленост и енергийният сектор.

сн. ЕПА/БГНЕС

В Италия броят на новите инфекции намалява.  За последните 24 часа на Апенините са издъхнали 756 души, а са се възстановили 646. Спада и броят на хоспитализираните за интензивно лечение. Възстановилите се напълно пациенти са над 13 000, а загиналите - почти 11 000. Това представлява 1/3 от всички смъртни случаи по света.

Русия регистрира 270 нови случая на зараза само за ден, Москва под карантина

Властите обявиха, че ще изпращат ваучери за храна на хората, които не могат да си позволят покупки. Заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери прогнозира, че до 10 дни броят на новите случаи ще започне да спада.

Според епидемиолози се наблюдават първичните ефекти на овладяване, но тъй като епидемията все още е факт, се очаква мерките, предприети за ограничението на заразата, които са в сила до трети април, да бъдат удължени. 

сн. ЕПА/БГНЕС

В Германия финансовият министър на провинция Хесен Томас Шефер се самоуби, тъй като е бил "силно притеснен" как да се справи с икономическата криза от коронавируса, съобщи премиерът на провинцията Волкер Буфие, предаде БГНЕС.

54-годишният Шефер е открит мъртъв близо до железопътен коловоз. Хесен е дом на финансовата столица на Германия, Франкфурт, където се намират големи кредитори като „Дойче банк“ и „Комерцбанк“. Европейската централна банка също се намира във Франкфурт.

Видимо разстроен Буфие припомни, че Шефер, който беше шеф на финансите на Хесен в продължение на 10 години, е работил "ден и нощ", за да помогне на компаниите и работниците да се справят с икономическото въздействие от пандемията.

В Германия регистрираните случаи на коронавирус са 56 202, от които 6 658 са се възстановили. 

сн. ЕПА/БГНЕС

Британците може да останат под някаква форма на карантина в продължение на шест месеца или по-дълго, заяви заместник-главният санитарен лекар на Англия Джени Харис. Тя предупреди, че ако ограничителните мерки във връзка с коронавируса бъдат вдигнати прекалено бързо, може да се стигне до втора вълна от заразявания във Великобритания. Британското правителство заяви, че след три седмици ще обсъди отново ситуацията с коронавируса и ще прецени докога ще останат в сила мерките, които бяха въведени в понеделник.

Според Харис е прекалено рано да се разбере дали мерките са дали желания ефект за ограничаване на разпространението на вируса във Великобритания. "Не бива рязко да се връщаме към нормалния ни начин на живот, това може да се окаже доста опасно. Ако го направим, всичките ни усилия ще бъдат пропилени и потенциално ще се сблъскаме с втора вълна", каза Харис на пресконференция. 

Броят на жертвите на коронавируса в Обединеното кралство достигна 1228. Увеличението на жертвите спрямо събота е с 209, което е пореден рекорд за денонощие. Общо в страната има потвърдени 19 522 случая на заразени с коронавирус.

Премиерът Борис Джонсън, който се самоизолира след положителна проба, изпрати писма до всички домакинства в страната с предупреждение, че „нещата се влошат преди да се подобрят”.

Министър Майкъл Гоув заяви, че Великобритания е изправена пред период на най-стриктни мерки, за да се справи с кризата. Той не пожела да прогнозира колко дълго време ще продължи националната карантина, подчертавайки, че сега е абсолютно важно се спазва социалното дистанциране, но учени вече говорят, че мерките трябва да останат в сила поне до края на май.

сн. ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск използва неделната си литургия, за да призове света да спрат конфликтите.

Във Франция премиерът Едаур Филип заяви, че битката едва започва. Страната е регистрирала 292 нови смъртни случаи от коронавирус, с което общият брой на жертвите от февруари до момента е 2 606. Хоспитализирани са близо 19 000 пациенти,  4 322 са на интензивно лечение.

Новият коронавирус отне още 3 живота в Сърбия, като общият брой на жертвите на болестта достигна 13 души. Заразените са 741.

Правителството на Сърбия увеличи полицейския час с два часа от днес, като сега е забранено излизането през уикенда от 15:00 до 5:00 ч., а 20-те минути извеждане на домашните любимци вечер бяха отменени.

По-рано президентът Александър Вучич заяви, че в Сърбия "следващите две седмици ще бъдат най-трудни". Той очаква, че увеличението на броя на смъртните случаи от коронавирус в страната през следващите две седмици ще продължи експоненциално.

сн. ЕПА/БГНЕС

Нови 6 смъртни случая има Гърция, с което общият брой става 38. Има 95 нови потвърдени случая на заболяването от събота следобед, като общият им брой е 1 156. От тях 69 са в отделения за интензивно лечение. 

Гръцкото правителство удължи затварянето на нехранителните магазини, големите търговски центрове, музеи, кина, театри и други съоръжения до 11 април като превантивна мярка в борбата срещу разпространението на коронавирус в страната. 

Като част от строгите ограничителни мерки на правителството е забранено събирането на повече от 10 души на едно място, всички образователни институции, паркове, кина, театри, музеи, археологически обекти, търговски центрове и универсални магазини са затворени, обявени са строги санкции за нарушаване на забраната. Откакто беше наложена забраната, в цялата Гърция бяха установени 286 случая на нейното нарушение, арестувани са 296 души. Те са изправени пред глоби от 5 000 евро и две години затвор.

През изминалото денонощие в Северна Македония са починали още двама души, които са били заразени от коронавирус. Болните са били на 91 и 31 години. Общият брой на заразените от коронавирус в страната е 257 души. Починалите от COVID-19 са 6.

сн. ЕПА/БГНЕС

Кипър съобщи за 35 нови случая на коронавирус.  През последните 24 часа е починал още един човек и вече смъртните случаи са 6. Заразените са 214.

Жертвите на вируса са петима мъже и една жена на средна възраст 65 години, а четирима от тях са имали здравословни проблеми. 26 души са хоспитализирани, девет от тях са интубирани, а трима са се излекували.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама