Правителството разглежда постановлението, с което държавата ще поеме 60% от заплатите

07:05, 30 мар 20 / Политика 25 1309 Цветилена Симеонова
снимка: БГНЕС

Правителството ще заседава днес, за да приеме схемата за подпомагане на бизнеса, засегнат в най-голяма степен от разпространението на коронавируса у нас . След продължителни преговори с бизнеса и синдикатите се постигна принципно съгласие всички икономически сектори да имат достъп до схемата, при която държавата ще плаща 60 на сто от заплата на работника, ако той не бъде съкратен, съобщи БНР.

АИКБ: В този вид от мерките за бизнеса ще се възползват онези, които нямат нужда от подкрепа

1 милиард лева осигурява държавата, за да покрива 60% от заплатите на работниците в рамките на 3 месеца, ако те не бъдат съкратени. 40%, но и осигуровките ще трябва да покрива работодателят. „Първите са тези, чийто бизнес пряко и непосредствено страда от заповедта на здравния министър за въвеждане на карантинни мероприятия - т.е. ресторанти, други заведения, всякакъв тип услуги, които не могат да работят поради приложените мерки. Те получават подкрепа автоматично“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

От схемата ще могат да се възползват и фирмите със спад в продажбите от 20% през март спрямо същия месец на миналата година. „Също могат да получат подкрепа, но след доказателства, че те имат срив в продажбите повече от 20 на сто“, добави той.

Мая Манолова: С тази помощ от правителството Господ да ни е на помощ

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) обаче не подкрепя мярката. Според изчисленията на Васил Велев на 100 лева разход за работник държавата ще дава 23, а останалите трябва да плати бизнеса. „За малкия и средния бизнес, които връзват бюджетите месец за месец - това е абсолютно неприложима мярка“, коментира той.

След приемането на мярката днес от правителството фирмите се предвижда да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, където ще изпращат списъци със засегнатите работници, останали без работа, а НОИ ще превежда средствата по банков път.  

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!