Какво купуват руснаците, изправени пред пандемията от коронавируса?

19:40, 30 мар 20 / Любопитно 25 2483 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова
Изправени пред пандемията от новия коронавирус руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения, пише Андреа Паласиано от Франс прес, цитиран от БТА.

Ето какво хората в Русия купуват най-много.

Елдата като страст

Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата  приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

За руснаците елденият булгур е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна.

Всъщност руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия Озон регистрира скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите.

В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но от повишаването на цената на елдата на някои хора им избива студена пот.

Една от суперсилите в селското стопанство, Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Цената на елдата обаче нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

Правете любов

Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си. Продажбите на "стоки за възрастни" чрез Озон, "руския Амазон", скочиха през март с 300%.

Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на този сайт хвръкнаха нагоре съответно със 147 и 124%. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави" медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

Тревоги за рублата

Продажбите на електроника се увеличиха между другото и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20% от стойността си спрямо долара.

Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки.

Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно.

Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

Храната: заложи на сигурно

Зиме някои храни не се развалят и стоят просто по балконите, каквито има във всички пететажни блокове от съветско време, но този път март донесе в Русия необичайно топло време, изискващо хладилници и фризери.

С оглед растящите покупки на нетрайни провизии такива уреди се поръчват двойно по-често на сайта Озон.

Махай се, вирус!

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на 100 отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат.

"Пийте вода с лимон и мед. Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с COVID-19.

Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от COVID-19".
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама