Бобовите култури могат да станат полезна алтернатива на месото, посочват диетолози от Университета „Пенсилвания“, цитирани от „Медикъл Експрес“.
Експертите отбелязват, че бобът, лещата, нахутът и грахът съдържат белтъчини, които не отстъпват на тези в месото, съобщи БНР.
Освен това редовната употреба на бобови култури намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и стабилизира нивото на холестерол в кръвта.
„Добавете малко нахут в салатата. Използвайте бобови за гарнитура вместо картофи и ориз. Използвайте ги и като основно ястие вместо месо“, съветва проф. Пени Крис-Етъртън, съавтор на изследването.
„За тези, които не искат да ядат месо, бих препоръчала бобови култури, които се готвят по здравословен начин вместо заместители на месото на растителна основа“, подчертава тя.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
Добави коментар