Акцент на деня: Имаме ли сделка?

17:30, 30 мар 20 25 3823 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В продължение на 3 месеца държавата ще покрива 60% от осигурителния доход на служителите в засегнатите от кризата с коронавируса фирми. Останалите 40% от възнагражденията ще бъдат за сметка на работодателитеПрез този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

С тази мярка правителството се опитва да подпомогне бизнеса у нас и да запази на заетостта на работниците и служителите при въведеното извънредно положение. От началото на кризата в бюрата по труда са се регистрирали близо 10 хил. безработни.

Условията

Кандидатстването за помощта започва още от утре. За да се възползват от помощта на държавата, компаниите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Те не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Финансиране по схемата могат да получат фирми от секторите: търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети; сухопътен транспорт; пътнически и въздушен транспорт; хотелиерство; дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване; дейност на питейни заведения; прожектиране на филми; туристическа, агентска и операторска дейност; организиране на конгреси и търговски изложения; частни детски градини; артистична и творческа дейност; други дейности в областта на културата; спрортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих; поддържане на добро физическо състояние.

Кандидатстването по схемата ще се прави онлайн чрез бюрата по труда, като ще има и публичен регистър с компаниите, които са получили помощ. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства.

Ако работодател не изплати своите 40% от заплатите на служителите си, ще трябва да върне и взетото от държавата. За нередностите в документацията ще се правят проверки през цялата година от Инспекция по труда и НАП.

Изключенията

От тази възможност няма да могат да се възползват работодателите, които осъществяват дейност в секторите: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Държавно управление, Образование, Хуманно здравеопазване и социална работа, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации и служби.

Стартъп компаниите също ще бъдат подпомогнати, обясни социалният министър, макар че са изключени от постановлението. За тях ще се разработват финансови инструменти от Фонда на фондовете.

Цената

Антикризисната мярка ще струва на правителството 1,5 млрд. лв., но още от сега се предполага, че първоначално предвидените средства няма да са достатъчни за справяне с кризата. Ето защо тази вечер кабинетът ще се събере още веднъж извънредно, за да обсъди актуализацията на държавния бюджет.

Финансовият министър обяви, че ще поиска от колегите му в Министерския съвет да одобри увеличението на лимита за дълг, за да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финасира своите ангажименти.

Възможни са частични мерки в някои държавни администрации, които нямат водеща роля и в момента са с ограничени функции. На този етап не се очаква кризата да засегне предвидената актуализация на пенсиите от 1 юли.

Отзивите

Владислав Горанов обясни, че приетата схема не е задължителна. Тя е насочена към работодателите, които имат перспектива за развитие след кризата и търсят възможност да продължат дейността си и да запазят служителите си.

Работодателите обаче гледат скептично на мярката, защото смятат, че само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да я приложат. Според тях малкият и средният бизнес, в който са заети ¾ от работещите българи, няма достатъчно резерви, за да приложи подобна мярка.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България посочват, че предлаганата от държавата помощ е в същия размер, който тя би трябвало да плати на работниците, ако те бъдат съкратени. В този случай обаче държавата дори е в по-изгодна позиция защото вместо да дължи помощи за до 12 месеца, ще помага до 3 месеца и ще получи обратно близо 2/3 от сумата под формата на данък и осигуровки.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама