Ръст на битовата престъпност в Испания

16:03, 30 мар 20 / Свят 25 2335 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Случаите на незаконно проникване по домовете в Испания зачестиха в периода на пандемията от коронавирус.

Престъпниците обикалят преоблечени като медицински работници и настояват хората да им отварят жилищата си, съобщи главният комисар на националната полиция Хосе Анхел Гонсалес, цитиран от БГНЕС.

През изминалата седмица са подадени сигнали за множество подобни случаи. Най-често срещаната версия е била за лекар или санитар, който настоявал да влезе, уж за да направи тест за коронавирус. В други случаи заподозрените са искали да им се отвори под претекст, че раздават маски и ръкавици.

Пандемията с коронавируса през последните часове

Хосе Анхел Гонсалес призова сънародниците си да не отварят вратите на непознати.

Към 30 март броят на заразените с коронавирус в Испания достигна 85 200 човека, което надхвърля броят за заразените в Китай. Жертвите вече са 7 340, с което страната се нареди на второ място след Италия.

Властите посочват, че има намаление в процентния ръст на жертвите и на заразените, което според тях дава надежда, че е достигнат пикът на епидемията. Това се случва след въвеждането на двуседмична карантина в цялата страна, при която на жителите е разрешено да напускат домовете си само за работа, за ходене до хранителен магазин или аптека, както и да полагат грижи за роднини.

Ограничителните мерки в Испания бяха удължени до 11 април, включително. Жителите на страната имат право да излизат от домовете си само при определени случаи – за пазаруване на храна, лекарства, за да отидат в болница, да помогнат на хора, които не могат да се справят самостоятелно или за да отидат на работа. Правителството взе решение да прекрати всякакви дейности, които не са жизнено необходими. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама