ЕС дава 40 млн. евро на Западните Балкани за битката срещу коронавируса

17:00, 30 мар 20 / Свят 25 2417 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

ЕС обяви близо 40 милиона евро, с които да помогне на страните от Западните Балкани да се справят с коронавируса, след като Брюксел беше критикуван, че не направи достатъчно за своите съседи.

Още 140 милиона евро бяха обявени за страните от „източното партньорство“ на Европейския съюз - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

В Западните Балкани 38 милиона евро ще отидат при правителствата за покриване на непосредствените нужди от здравеопазване - по 4 милиона за Албания и Северна Македония, 7 милиона за Босна и Херцеговина, 3 милиона за Черна гора и 5 милиона за Косово.

Светът има пари за около 3 месеца

Най-големият транш - 15 милиона евро, ще отиде за Сърбия, най-тежко засегнатата страна в региона, докато около 374 милиона в съществуващите пакети за финансиране ще бъдат преразпределени, за да помогнат за намаляване на икономическото въздействие на епидемията.

"Това са много трудни времена не само за ЕС, но и за нашите партньорски страни. Правим всичко възможно, за да смекчим въздействието на коронавирусната болест върху човешкия живот и поминъка", заяви комисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархели в изявление, пише БГНЕС.

На страните от Западните Балкани вече също ще бъде разрешено да участват в съвместна програма на ЕС за обществени поръчки за закупуване на защитно медицинско оборудване, като маски за лице за болнични работници.

Този ход дойде след негативното отношение заради по-ранното решение на ЕС да ограничи износа на защитни съоръжения за страни извън блока. По-бедните балкански държави, повечето от които преговарят за присъединяване към ЕС, се притесняват да не бъдат изоставени.

Президентът на Сърбия Александър Вучич опроверга "приказката" за европейската солидарност и вместо това отправи похвала към Китай, който провежда кампания за влияние в региона през последните години.

Китайците са "единствените, които могат да ни помогнат", заяви лидерът на Сърбия, където държавната телевизия широко отрази пристигането на китайска помощ и оборудване.

Оттогава служителите на ЕС се надпреварват, за да посочат и без това значителните си инвестиции в здравеопазването в Сърбия - повече от 450 милиона евро помощи и заеми през последните 20 години.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама