Pomogni.net подават ръка на възрастните хора

10:00, 31 мар 20 25 3862 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Нова платформа, съставена от доброволци, набира популярност в помощ на възрастните хора в ситуация на извънредно положение заради коронавируса. Pomogni.net е реализирана от IT доброволци, за да свърже в този тежък момент хора, които са готови да помогнат, с тези, които имат нужда от помощ.

До момента платформата е набрала около 1000 доброволци. Но за съжаление информацията за това, че са на разположение на нуждаещите се пенсионери, все още не достига до голяма част от тях. Едва 100 души от цялата страна използват услугата.

TOPNOVINI.BG разговаря с Ивайло Мирчев, който заедно с неговата фирма, стои в основата на благородната инициатива.

"Малко преди въвеждане на извънредното положение, на работна среща на екипа в компанията ми, обсъждахме ситуацията в страната, начинът, по който ще се отрази всичко това на хората в България. Започнахме да обмисляме как ние можем да сме полезни и така ни хрумна идеята да създадем Pomogni.net. Популяризирахме инициативата във "Фейсбук" и намерихме много съмишленици", разказва той за началото на проекта.

Стартира нова платформа за доброволци в подкрепа на кризисния щаб

За да се възползват от услугата, възрастните хора могат да инсталират безплатно приложение на телефона си, да се регистрират през уеб сайт или да позвънят на телефон 0888 366 694. Използва се и Фейсбук група като канал за комуникация, особено при възникване на проблеми.

"Платформата обхваща цялата страна, но за да бъде обхваната качествено са нужни поне 5000 доброволци, разпределни равномерно. Много силни групи вече се формираха в Пловдив, Варна и Русе. Надяваме се това да се случи и в другите градове. Платформата е децентрализирана и това улеснява работата, защото не е нужно доброволците да се синхронизират със създателите ѝ", обясни Ивайло Мирчев.

Дарителството – духовната спойка, която ще ни помогне да оцелеем

Популяризирането на проекта обаче тепърва ще набира скорост, за да може да достигне добрата идея до повече хора. "На този етап с нас са се свързали отделни кметове, Сдружението на общините, районни кметове в София. Опитваме се да предложим да го използват в социалните патронажи и БЧК. И разбира се, бихме желали съдействие от всички - през държавните институции, до медиите", отбеляза Мирчев.

Информацията за нуждаещите се, регистрирали се в платформата, не е публична и е видима единствено, след като доброволец приеме заявката. Самите доброволци пък имат рейтинги. За да станат доброволци, те трябва задължително да са се регистрирали, за да могат да бъдат максимално предпазени възрастните хора от възможни злоупотреби. Инсталиран е и бутон за съобщаване на нередност.

"До този момент нямаме подобни сигнали, но сме взели достатъчно мерки, за да намалим тази вероятност", отбелязва Мирчев.

БЧК с онлайн чат за първа психологическа помощ

При създаването на Pomogni.net доброволците се сблъскват с куриозна ситуация. "Оказа се, че телефонът ни е публикуван във вестник за възрастни хора. И започнаха да ни звънят с всякакви въпроси, които нямат общо с доставка на храни и лекарства. Първоначално се стъписахме, защото това е далеч от първоначалната ни идея, но от друга страна очевидно хората не успяваха да се свържат с община, ТЕЛК, социален патронаж и т.н. и ние им съдействаме", разказва той.

В друг случай възрастен мъж, който вече редовно поръчва храна, поискал да му се купи роман докато е под карантина. Друг нуждаещ се е прибегнал до доброволците на Pomogni.net, за да успее да предостави документи в болница.

Мирчев разказва и за случай, в който е бил поръчан алкохол. "Разбира се, не изпълнихме поръчката, свързахме все пак с него и се оказа, че се е опитал да се пошегува".

Всички хранителни и други основни продукти, както и лекарства, които биват доставяни на пенсионерите, преди това преминават през дезинфекция.

Снимка: Pomogni.net

"Тъй като подобна платформа е сравнително сложна за изпълнение за кратък период, в началото имахме редица технологични трудности, свързани с локирането на доброволците и оптимизирането на целия процес. Например, при получаване на заявка, известие получава доброволецът, който физически е най-близо до нуждаещия се. Ако той не приеме заявката, следващият като локация и т.н. Извън технологичните трудности и малкото време, заетостта на екипа, тъй като тази инициатива бе извън планираните ни дейности, ние се справихме и с това. Най-големият ни проблем е да накараме медиите да се заинтересоват от тази идея и тя да стигне до хората. За да бъде платформата максимално ефективна, тя трябва да достигне до всеки нуждаещ се, а доброволците да са в пъти повече", отбелязва Ивайло Мирчев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама