Лекар: Вирусът не лети във въздуха, маските на открито са безсмислени

09:20, 31 мар 20 25 3552 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"Задължителното носене на маски на открито не е обсъждано в Медицинския съвет към Министерския съвет, но многократно експертите в него са коментирали, че носенето на маска на открити пространства без струпване на хора е безсмислено", каза в ефира на bTV председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на съвета д-р Любомир Киров.

„Аз не виждам някаква основателна причина за тази мярка. Да, в магазините, в които е разрешено да се пазарува, в аптеките – задължително. Когато се посещават възрастни – да. Вирусът не лети във въздуха“, подчерта медикът.

25 нови заразени за денонощието, област Силистра също е засегната

В същото време, според заповедта на здравния министър от понеделник, всеки без маска навън може да отнесе 5000 лв. глоба.

„Не може да въвеждаш мярка, която изисква да правиш нещо – да носиш маска, а такива няма. То няма за бойците, които се борят с вируса“, коментира д-р Киров.

По отношение на обявените от правителството 8000 защитни маски за джипитата, той отбеляза, че това означава по една на човек. Затова и решили да ги преразпределят към 9 области, „където никой нищо не беше направил за нашите колеги“.

„Отзивите за тези маски са следните – ластиците им се късат, не могат да се опънат до ушите. Явно тези маски са на много, много години и са негодни за употреба. В една област има два чифта защитни очила, които трябва да се разпределят между 80 колеги“, разказа д-р Любомир Киров.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама