Икономическите последици от коронавируса

11:00, 31 мар 20 25 3155 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Петър Мургински притежава магистърската диплома с профил Философия, политика и икономика от Лондонското училище по икономика (LSE). По време на престоя си в Лондон, Петър е избран за съпредседател на Европейския институт и вицепрезидент на гилдията Бизнес и финанси. Текущият му фокус е върху TMT сектора – телекомуникации, медии и технологии, предимно в Централна и Източна Европа. В допълнение, Мургински кара специализация върху Стратегически преговори и Управление по време на криза в Харвардския университет и Масачузетския институт по технологии.

TOPNOVINI.BG  потърси мнението на Петър Мургински, с оглед на задаващата се криза.

Пандемията е преди всичко човешка трагедия, засягаща милиони хора, но също така оказва и голямо влияние върху световната икономика. При това изключително интензивно.

Към днешна дата, по доклади на близо 180 държави, регистрираните случаи на коронавирус по света са 800’000, 40’000 от които за огромно съжаление са приключили фатално. Правителствата в цял свят започнаха безпрецедентни мерки в областта на здравеопазването и икономиката. С разрастването на болестта SARS-CoV-2, икономическата ситуацията се влошава с всеки изминал ден.

Какви ще бъдат последиците? Различни за всеки географски регион, както и за всяка държава. Подходът е от ключово значение. Аналогично на последният икономически шок от сходни измерения—световната финансова криза от 2008г.—основните сценарии са 3: V-, U- и L-образен. Латинската буква илюстрира формата на кривата:

Интензивността на шока ще се определи от свойствата на вируса, политическите реакции, потребителското и фирмено поведение. Самата геометрия зависи от редица променливи със сложни взаимовръзки помежду си при различни обстоятелства и времеви интервали. Това ще доведе съответно до рецесии с различни прогресии и възстановявания, което всъщност е ключовото.

В момента задълбочената V- и U-образна форма са правдоподобни сценарии. Предстои борба за предотвратяване на ясно изразена U-траектория.

В следващите седмици или месеци, всеки лидер следва да придобие по-ясна перспектива за конкретните размери на настъпващата криза, както и да вземе необходимите мерки за контрол на щетите.

Петър Мургински: Светът трябва да се обедини, за да се справи с кризата коронавирус

В тази връзка припомняме, че TOPNOVINI.BG внесе предложение до правителството за създаване на Икономически кризисен щаб за справяне с последиците, които държавата ни неминуемо ще претърпи след кризата с коронавируса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама