Затлъстяването e допълнителен рисков фактор за коронавируса

20:40, 31 мар 20 / Любопитно 25 2674 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Затлъстяването може да бъде допълнителен рисков фактор в случай на инфекция с коронавирус, съобщава "Известия", позовавайки се на мнението на руски лекари.

Според лекарите причината за повишената опасност е, че хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно.

Освен това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.

"Хората с екстремни форми на затлъстяване са коморбидни (страдат от няколко патологии едновременно – бел. ред.) пациенти с поне три до четири заболявания, които увеличават риска от лошо управление на някаква инфекция, включително COVID-19", каза диетологът Наталия Пугачова.

Чуждестранната статистика потвърждава тези предположения. Например, Националната здравна служба на Обединеното кралство отбеляза, че почти две трети от тежко болните от COVID-19 са с наднормено тегло, а според председателя на асоциацията на специалистите в отделения за интензивно лечение в Холандия Додрик Гомерс, от това страдат около 80% от болните от коронавирус, постъпващи в интензивно лечение.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама