Големите кавички на месец март

09:00, 01 апр 20 / Големите кавички 25 12526 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалия месец.

Месец март дължи името си на римския бог на войната Марс. Именно с неговия месец в Древен Рим започвала новата година - какво войнствено и пламенно начало само... Изминалият месец не само у нас, но и по света, бе белязан от призрака на една нова и непозната за нас вид война. На преден фронт са не войниците, а лекарите. Врагът е невидим и ни поразява не с високотехнологични оръжия, а с допир.

В месецът, в който България и светът обявиха безпрецедентни извънредни мерки срещу новия коронавирус, на преден план у нас изпъкнаха Тримата генерали - президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Техните изказвания и отношения бяха във фокуса на общественото внимание и зададоха дневния ред в обществото. Техни са и част от най-запомнящите се фрази през изминали месец.

„Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси". Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка в столицата по случай отбелязването на 142 години от Освобождението на България. Държавният глава също говори за "вируса" и определи отмяната на честванията на върха като манипулации: "Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим".

Впоследствие президентът подкрепи правителството при обявяването на извънредно положение и призова към солидарност и обединение в борбата за живота на всеки българин. Въпреки това държавният глава не остана безкритичен към Бойко Борисов и приетите от кабинета и парламента мерки. Радев наложи вето на част от закона за извънредноло положение и обяви: "Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава...Българите в трудна ситуация имат нужда не от заплахи, а от подкрепа...липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни".

Без съмнение едно от най-запомнящите се изказвания беше това на ген. Мутафчийски в деня след обявяването на извънредното положение. Думите му стреснаха мнозина и предупредиха, че това, което предстои е сериозно и трябват бързи, конкретни и строги мерки, за да успеем да го преодолеем с минимални жертви и щети.

"Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света и то в една особено чувствителна и беззащитна част от населението, каквито са възрастните хора, хората с хронични заболявания и с други придружаващи заболявания. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите родители, към нашите приятели, към нашите колеги...Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически, ще се загубят човешки животи, и то на тези, които много обичаме. Тези, които са ни дали живота, тези, които са ни отгледали, тези, които са треперели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие", заяви ген. Мутафчийски. 

Тези думи и това, че ген.Мутафчийски се превърна в лицето на борбата срещу коронавируса, му спечелиха широка обществена подкрепа. Според социологическите проучвания той получава одобрението на 89% от българите.

Тази вълна от одобрение, не остана незабелязана от премиера Бойко Борисов, който до момента винаги се е нареждал сред най-популярните политици. Именно това доведе и до една от най-забележителните реплики този месец, а именно: "Професоре, заповядай тука. Абе я по-добре от твойто место, не сядай на мойто, че с тоя рейтинг ставаш рисков".

На фона на всичко това, няма как да не припомним и изказването му: „Много пъти съм казвал, че ще дойде ден да пожалите и за мене, защото ви се вижда лесно, но никак не е". През изминалите дни министър-председателят неколкократно отбеляза, че водим "бактериологична война" срещу "невидим враг". Той видя като нападение в гръб ветото на Радев и коментарите на президента във връзка със закона за извънредното положение и побърза да предупреди съседа си от "Дондуков 2" да не пожелава властта, за да не стане негова.

Кризата с коронавируса и икономическите последици от нея насочиха прожектора на общественото внимание към финансовия министър Владислав Горанов и той също успя да се открои с няколко значими изказвания. Сред тях са думите: "Не е моментът да си говорим за демокрация", с които коментира въведените извънредни мерки в страната.

Горанов привлече вниманието и със следното изказване: "Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях", с което определи самоусигуряващите се лица у нас като маргинали.

Финансовият министър на няколко пъти се опита да обясни, че държавата предприема необходимите мерки, за да помогне на бизнеса и работещите и призова за спокойствие и разум. "Никой анархично да не си изпълнява задълженията при и по повод на кризата, защото има различна степен на засегнатост на отделнит сектори. Някои ще получат предимство, други ще трябва да проявят търпение. На всеки ще бъде обърнато внимание. От една седмица сме в тази криза, дайте да не истерясваме за 3 дни"

Не всички обаче одобряват действиято на кабинета и парламента, както и предприетите от тях мерки. Като един от най-отявлените критици на премиера и депутатите се открои телевизионният водещ Слави Трифонов. Той първо се възмути от решението на парламента в момент на криза да разреши на партиите да не връщат надвзетите средства от партийните субсидии и попита народните педставители "Какви хора сте вие,бе?". След това реши да "възпее" премиера Бойко Борисов в ода. 

Ето и откъс от нея: "Благодаря ти, Бойко, че те има. Ти, вожде наш, наша Пътеводна Светлина. Наша защита от коронавируса. Наша защита от самите нас, защото ние сме грешни и често не разбираме твоя велик промисъл за собственото си жалко съществуване. Но ти, велики Бойко, ти знаеш всичко. Ти можеш всичко. Ти си Смисълът и Съдбата...Мечтая, когато изчезне коронавирусът, това извънредно положение да продължи, защото, когато ти си Всичко и управляваш Всичко - аз съм щастлив и спокоен. И съм сигурен, че и ти си щастлив и спокоен. Няма избори. Няма опозиция. Въобще няма там някаква пиклива демокрация."  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама