КНСБ изчисли колко от фирмите пускат работниците в платен отпуск

16:11, 31 мар 20 25 2168 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати към момента от започналата криза с коронавируса у нас. Това показва проучване на КНСБ към 27 март чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

София с първи изчисления: 86 000 работещи са засегнати заради коронавируса

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори.

Държавата ще плати 60% от осигурителния доход на работниците в затруднените фирми

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистрираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница  и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

В Дирекция "Бюро по труда" Велико Търново, например, се наблюдава ръст на регистрираните безработни лица от обявяване на извънредното положение насам. При средно 10-15 души, регистрирани дневно преди 13.03.2020 г., към момента вследствие на мерките, предприети в борбата срещу коронавируса, регистрираните лица дневно са между 40 и 50. Драстичното увеличение идва и от това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

Наблюденията в страната показват още, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама