Разпространението на Cоvid-19 по света продължава

20:45, 31 мар 20 25 2657 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Rазпространението на коронавируса по света продължава. Заразените са вече над 800 000 души. 39 000 са починали, като голямата част от тях са в Европа.

Испания отчете днес рекорден брой жертви, а Франция се надпреварва с времето, за да осигури нужните предпазни средства. За последните 24 часа в Испания са починали 849 души. Към средата на миналата седмица имаше забавяне в темпото на разпространение на заразата, но вчера нещата отново се ускориха. Основното безпокойство на здравните власти в Испания е, че интензивните отделения вече са препълнени, съобщи Нова телевизия.

В Италия, точно по обед,  италианските градове и села почетоха паметта на жертвите на Covid-19 с минута мълчание. В знак на почит към здравните работници знамената пред държавните институции в страната бяха свалени наполовина. Италия удължи поне до 12 април строгата карантина, наложена заради коронавируса.

Починалите от коронавирус в САЩ достигнаха 3933. САЩ задминаха Китай и сe наредиха на трето място в света след Италия и Испания. Общо в САЩ заразените са над 165 000. В Китай са починали от коронавирус 3309, а над 82 000 са се заразили.

Франция се подготвя за бързо увеличаване на производството на предпазни маски и респиратори на своя територия. Необходими поне 40 млн. маски седмично, за да се покрият нуждите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова мерките, предприемани от държавите-членки заради епидемията от Covid-19, да отговарят на основните принципи и ценности на Европейския съюз. Призивът е свързан най-вече с предприетите законодателни промени в Унгария, които дават на премиера Виктор Орбан правото да управлява с укази.

Великобритания отчете антирекорд сред броя на починалите от коронавирус - 381 за ден, което е над два пъти повече от смъртните случаи, регистрирани през изминалия ден.

Расте броят на жертвите на Covid-19 на Балканите, обобщава bTV. Над 1200 са случаите в Гърция, починалите са 46. В Турция починалите вече са 168. Над 1600 са новите заразени, като общият им брой надхвърля 10 хиляди и 800 души. Полицаи спират всяка кола на магистралата на влизане в Истанбул.

Румъния постави цял град от над 100 000 души под пълна карантина. Жертвите в страната сa 72, а заразените са повече от 2000. В Сърбия за последните 24 часа са починали седем души. Жертвите на коронавируса там са вече 23, а заразените – 900. В Северна Македония с над 40 са нараснали случаите на заразени - общият им брой е 329, а жертвите са 9.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама