Започва преизчисление на пенсиите на работещите пенсионери

07:10, 01 апр 20 25 2102 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пенсиите на 258 хил. работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от Националния осигурителен институт.

Преизчисляването ще се направи само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсиятa. В смятането ще влязат осигурителните данни и за март. За тях информацията ще дойде най-рано в края на април. Пресмятането ще се прави поетапно, но ще е в срок от 4 месеца.

За извършеното преизчисляване НОИ ще постанови разпореждания, които ще бъдат изпращани с препоръчана поща с обратна разписка. Те ще са достъпни и с електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на сайта на института от 1 юни 2020 г.

Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявления за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019 г. (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в периода от началото на 2020 г. до въвеждане на извънредното положение на 13 март (56 591 лица) т.г., ще бъдат преизчислявани съгласно заявеното от лицата, тоест от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението в съответната година.

От 24 март 2020 г. в приемните на НОИ бе прекратена практиката за приемане на заявления на хартиен носител за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/ или осигурителен доход, придобити след пенсионирането (заявления образци УП-26 и УП-26.1). 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама