Как хакерите се възползват от кризата с COVID-19

10:13, 01 апр 20 25 1905 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За ръст на онлайн измамите покрай кризата с COVID-19 предупреди председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. У нас вече има опити за измама с фалшиви глоби за паркиране и за фалшиви сайтове-двойници, които дават невярна информация за коронавируса, съобщи bTV.

Делян Пеевски стана най-големият дарител в България

Хакерите винаги взимат полза от създалата се ситуация. Само за последните две седмици има регистрирани над 6000 домейна, свързани с COVID, с ваксина, с епидемия. От тези домейни много лесно могат да бъдат изпращани фишинг имейли, като се представят за СЗО, властите и прочие“, каза Любомир Тулев, експерт по киберсигурност. Той уточни, че миналата седмица вече е имало атаки с имейли от името на СЗО с уж препоръки за вашата лична безопасност. Приложеният документ всъщност е бил вирус, с който даваме отдалечен достъп на хакерите до нашия компютър.

СБЛЪСЪК: Трябва ли маските да са задължителни?

Експертът предупреди да сме много внимателни, когато има прикачен файл - да погледнем домейн името (URL) на подателя. Тулев препоръчва също да сме предпазливи с новите приложения за телефони като например за проследяване на заразата с коронавирус, защото може да ни заключат цялата информация в телефона и да искат откуп.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама