Осем души в ареста за незаконна търговия с кръв

15:11, 01 апр 20 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Осем души са задържани за незаконна търговия с кръв, съобщиха от Апелативна прокуратура-София. Прокуратурата и СДВР се самосезираха след медиен репортаж от 30 март за отправени заплахи срещу гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък, в района Националния кръвен център.

В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената, търсеща кръв. В сутрешните часове на 31 март са били открити и задържани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

Снимка: Апелативна прокуратура - София

Днес наблюдаващият прокурор е привлякъл към наказателна отговорност на А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р. за нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв) с користна цел. Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

Софийска районна прокуратура използва случая да припомни, че държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност и призовава всички граждани, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама