Акцент на деня: Извънредност на n-та степен

17:30, 01 апр 20 25 6005 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вторник 23.30 часа... редовната програма на медиите е прекъсната заради извънреден брифинг, телефоните започват да прозвъняват от различни известия в социалните мрежи. СЛУЧИЛО СЕ Е НЕЩО ИЗВЪНРЕДНО!!!

Спящи допреди малко, хората се сепват и лепват пред мониторите, за да разберат какво се е случило. Новината съобщава председателят на парламента Цвета Караянчева - първи заразен депутат с коронавирус!

Вече две седмици българите живеем в състояние на постоянна извънредност - брифинги сутрин, обед и вечер, дори посред нощ. Цифри, мерки, заповеди и ограничения, последвани от нови заповеди и нови ограничения. След това стъпка назад - промени и вдигане на забрани, и после пак крачка напред с нови мерки. Какафония и надвикване, замеряне с цифри - всичко това може да те докара до лудост.

Живеем в тревожно време и трябва да сме нащрек, но все си мисля, че предпазлив и истеричен са две доста различни понятия и не е нужно да се стига до състояние на масова психоза. Затова и информацита трябва да се поднася внимателно и премерено, с необходимата сериозност и предупреждение, но без да се стига до истерия.

Снимка: CanStockPhoto

Да се върнем към фактите и цифрите, които впрочем можеха да бъдат съобщени съвсем спокойно и тази сутрин, по време на станалите традиционни брифинги на Национални оперативен щаб.

По последни данни у нас общият брой на заразените с коронавирус е 422. 20 от тях вече са оздравели, 9 са смъртните случаи. 168 души са хоспитализирани, сред тях е и депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Първият потвърден случай в парламента отложи планираните за тази седмица обсъждания за актуализация на държавния бюджет заради кризата с коронавируса. Всички народни представители, както и администрацията на Народното събрание ще бъдат тествани за Covid-19 и след това ще бъде обсъдено по какъв начин депутатите могат да работят в настоящата обстановка.

Миналата седмица депутатите решиха да прекратят нормалния си режим на работа и да заседават единствено по извънредно законодателство. По Конституция обаче гласуването на депутатите е лично и присъствено, т.е. онлайн заседания не могат да се провеждат и тепърва предстои да се уточни как ще бъде организирана работата на народните представители. А те със сигурност имат такава - в дневния им ред освен актуализацията на бюджета е и промяна в Закона за енергетиката, която да отрази намалението на цената на газа със задна дата от миналата година.

Междувременно правителството предложи на парламента да удължи с един месец срока на извънредното положение - до 13 май. Мерките за социална изолация са единственият начин за намаляване на натиска върху здравната система и овладяване на пандемията. Това също може да се случи само след одобрението на Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама